Magazin

Stres (odjeci modernog doba)

stres

 

Ne kaže se slučajno da sve ima svoju cenu, pa tako i moderno doba, koje inače donosi mnoge blagodeti napredne civilizacije, ima i svoju "tamnu stranu medalje". Čovek se trudi da prati savremeni trend razvoja, ali, kako se taj tempo pojačava, sve više je izložen različitim psihološkim udarima. 


Stanovništvo u gradskim sredinama je neprekidno izloženo situacijama pojačanog stresa. Učenje o tome kako savladati stres predstavlja bitan deo procesa upoznavanja i oslobađanja od stresa, kao i tehnike samosavlađivanja.


Prvo, važno je utvrditi razlog napetosti i tenzije, a zatim, drugi korak je učenje tehnike ili načina kako se izboriti sa stresom. Naravno, vežbanje je nužno i bez njega nema ni onih "zlatnih rezultata". 


Povremeno, ljudi su vrlo nervozni, iako ne shvataju pravi uzrok napetosti, anksioznosti ili tuge, kao ni zbog čega su lako podložni iritaciji. Glavni uzrok mogu biti naizgled male, ali konstantne količine stresa, a ne nekakav veliki i teži stres.


Ukoliko Vam se zaista dešavaju veoma loše stvari, obično su tu prijatelji i porodica da vas podrže. Tada imate oduška i "ventil" za pražnjenje; u takvim situacijama imate pravo da budete nesrećni. Međutim, onaj svakodnevni stres koji ne bi trebalo da vas zabrinjava, može da odigra glavnu ulogu i to vrlo negativnu! 


Hronični stres je najteže pravilno proceniti jer lekari povremeno olako prelaze preko "pravog izvora" emocionalnog stresa određene osobe, ili pak, isuviše obraćaju pažnju na "listu" koju sačinjavaju glavni ili najčešći stresovi. Osnovno pravilo je da svakom treba prići individualno, jer ono što je stresno za Vas, može da predstavlja uživanje za druge ljude i obrnuto. Čak i kada ne možete izmeniti izvor stresa, možete izmeniti način na koji se osećate zbog toga. 


Velika opasnost je u skrivenim i neprepoznatljivim svakodnevnim sukobima, jer oni mogu da dovedu do ozbiljnih fizičkih bolesti, uključujući glavobolje, bolove u leđima, čir na želucu, probleme sa srcem.


Promene na zidovima krvnih sudova, takođe kao odgovor na stres, može da izazove povećani krvni pritisak. Čak i depresija, predmenstrualni sindrom, anoreksija i bulimija usko su povezani sa stresom. Psiholozi preporučuju vežbe ili fizičku aktivnost kao dobar način za smanjenje intenziteta stresa. 


Iako je uzrok stresa mentalne ili psihološke prirode, vežbe imaju delimično lekovito dejstvo jer umanjuju fizičku reakciju na stres. Dakle, na ovakav način nećete eliminisati uzrok, ali možete promeniti svoj odnos prema određenim situacijama i učiniti da se fizički osećate bolje, pre nego što se ozbiljno posvetite rešavanju, savladavanju i oslobađanju od stresa.

Komentari(0)
Ostavi komentar