Magazin

Sunčev blizanac

sunčev blizanac

 

Pronađen je Sunčev “blizanac” . Sunce ima svog blizanca, utvrdili su astronomi. Reč je o zvezdi koja ima gotovo identičnu temperaturu, rotaciju i starost kao i naše Sunce.


Već se dugo pretpostavljalo da je zvezda 18 Scorpii, udaljena oko 47,5 svetlosnih godina od Zemlje i smeštena u sazvežđu Škorpiona, vrlo slična Suncu.

 

Grupa istraživača iz Univerziteta Vilanova, međutim, upotrebila je podatke prikupljene pomoću četiri svemirska teleskopa kako bi izdvojila upravo 18 Scorpii, među više hiljada mogućih kandidata za konačnog Sunčevog “blizanca”.


“18 Scorpii, vrlo dobro odgovara (Suncu)” , rekao je Rajan Hamilton iz Vilanove na sastanku Američkog astronomskog društva. Ljudski blizanci razlikuju se po otiscima prstiju, pa tako postoje i izvesne razlike između zvezda blizanaca.


18 Scorpii ima temperaturu od 5.515 stepeni Celzijusovih, a Sunce 5.503. Daleki blizanac okreće se nešto brže i treba mu 23 dana za jednu rotaciju, dok je Suncu za to potrebno 25 dana.


S 4,2 milijarde godina, 18 Scorpii nešto je mlađi i masivniji od Sunca, ali ipak, može da pruži astronomima vredne podatke o zvezdanoj evoluciji.


Sunce je staro 4,5 milijardi godina i veruje se da će sijati još oko pet milijardi godina, pre nego što završi svoj životni ciklus.


“Otkriće zvezda nalik Suncu, pomaže nam da utvrdimo da li je naše Sunce normalna zvezda” , rekao je Edvard Ginan, profesor astronomije na Vilanovi i koautor studije.

Komentari(0)
Ostavi komentar