Magazin

Svet intime (2) - Muška seksualnost

Intima

 

POZNAVANJE MUŠKE SEKSUALNOSTI 

 

Postoje osnovna polna obeležja i razlike, ali na ostvareni kvalitet u emocionalno-seksualnoj vezi ili odnosu utiču oba partnera. Ukoliko postoje zablude ili dileme u poznavanju seksualnosti partnera, to se svakako odražava na kvalitet odnosa. Važno je imati jasnu predstavu o seksualnosti partnera, ali i stvoriti odnos poverenja i bliskosti, pre svega u psihološkom i emocionalnom smislu. 

 

Sa ženskog aspekta, postoje neke osnovne dileme koje prate poznavanje muške seksualnosti. 

 

Koji faktori ometaju ili utiču na smanjenu seksualnost kod muškaraca? 

Većina seksologa se slaže da se na prvom mestu nalazi upotreba određenih medikamenata. Mušku seksualnost najopasnije ugrožavaju upotreba sledećih lekova: protiv visokog krvnog pritiska, povećanog holesterola, dijabetesa, čira i lekovi za oslobađanje od depresivnih stanja.

 

Takođe, mušku seksualnost ozbiljno ometa i konzumiranje alkohola. Ipak, ono što je najvažnije: nezdrava psiha, tj. određeni psihološki poremećaji predstavljaju najveći problem pri pravilnom izražavanju muške seksualnosti, zatim ometaju osećaj zadovoljstva i onemogućavaju efekat orgazma.

 

Da li prezervativ smanjuje seksualno zadovoljstvo kod muškaraca? 

Jedna grupa naučnika ističe da upotreba prezervativa usporava ejakulaciju kod muškaraca, što odgovara mnogim ženama. Ali, sa druge strane, grupa naučnika ističe, da upotreba prezervativa ne utiče na dužinu ljubavne igre i na normalan proces ejakulacije kod muškaraca.

 

Međutim, zajednički zaključak u čemu se obe grupe slažu: da je u ljubavnom i u seksualnom odnosu najvažnije psihološko stanje partnera. 

 

Da li muškarac može da simulira orgazam? 

Ogovor je, da. Međutim, mnogo teže nego žena. I muškarac je sposoban da vešto glumi kako uživa u ljubavnoj igri sa svojom partnerkom (ali, obično to čini veoma glasno). Za razliku od žene, kod muškarca sperma izražava završni momenat ili scenu u seksualnoj igri, a žene umeju veoma vešto da razlikuju spermu od običnog vaginalnog sekreta. 

 

Da li obrezanost utiče na mušku seksualnost? 

Odgovor je, ne. Obrezani muškarac nema nikakav organski ili tehnicki “poremećaj”, tako da ne može biti ni bolji, a ni lošiji ljubavnik od ostalih. Senzitivnost muškog polnog organa ista je u oba slučaja. 

 

Da li muškarac može da ponovi erekciju odmah posle prvog seksualnog čina? 

Jedan broj muškaraca je sposoban da brzo ponovi još jednu erekciju. Ali, zbog straha od mogućeg neuspeha, neophodno je da se muškarac odmori 10 do 15 minuta, kako bi mu se pojavila nova erekcija. 

 

Da li se sa godinama smanjuje seksualna moć i sposobnost kod muškaraca? 

Odgovor je, ne. Psihofizički zdrav muškarac je sposoban da vodi ljubav nekoliko puta dnevno, kao i nekoliko puta uzastopno, a da time ne umanji svoje seksualno zadovoljstvo.

 

Problem sa erekcijom može da se pojavi u svakom dobu (najčešći uzrok čine psihološki faktori ili poremećaji). Bez obzira na smanjenje hormona, psihološki zdrav muškarac može da se raduje i uživa u svojoj seksualnosti do kasnog staračkog doba.

Komentari(0)
Ostavi komentar