Magazin

Tajanstvena šifra ljubavi

Ljubav ima moć nad čovekom, a ne čovek nad njom. U trenutku kada vas pogodi „Amorova strelica“ dešava se čitav hemijski proces u organizmu, manifestuju se promene u stanju svesti i vaše reakcije ili ponašanje počinju bitno da se menjaju. Okolina naročito primećuje to "čudno" ponašanje jer niko nije slep i imun na ljubav. A da li je ljubav slepa, ili onaj ko voli gubi glavu i pamet, to je vrlo diskutabilno. Uostalom, ljubav je i najlepši ili božanski dar, veličanstveno nadahnuće i najjača moć. Dakle, ljubav upravlja čovekom, a čovek još uvek nema ni definiciju, ni kontrolu ili moć nad njom.


Tim britanskih naučnika, polazi od pretpostavke da se ljubav može strogo definisati i izmeriti. Na Univerzitetskom koledžu u Londonu pomenuti naučnici su sproveli istraživanje sa ciljem da jasno vide zone u mozgu koje se aktiviraju prilikom zaljubljivanja. Odabrali su jedanaest žena i šest muškaraca, veoma zaljubljenih, i "zavirili" u njihov mozak pomoću nuklearne magnetne rezonance. Eksperiment se obavljao u dve faze. U prvoj fazi, ispitanicima su pokazivali fotografiju ljubavnog partnera, a u drugoj fazi fotografiju neke bliske i omiljene osobe suprotnog pola.

 

Tajna ljubavi


Inače, naučnici veš izvesno vreme pokušavaju da otkriju kakve sve reakcije u mozgu izazivaju različita osećanja. "Do sada smo se uglavnom ograničavali na negativna osećanja, kao što je npr. osećanje straha. Međutim, bili smo impresionirani kada smo otkrili koliko je jedno tako kompleksno osećanje, kao što je ljubav, jasno i vidljivo", izjavio je Andreas Bartels, rukovodilac istraživackog tima. Istraživanje je pokazalo da se u mozgu učesnika eksperimenta, u trenutku kada bi pred sobom imali fotografiju voljenog bića, aktiviraju zone zadužene za pozitivne emocije.


Svaka od tih zona ima svoju specifičnu funkciju, npr. jedna od njih se aktivira kada osoba osvaja nagradne poene (video igre, lutrija, tombola, kocka, takmičenje). "Zaljubljivanje je u izvesnom smislu, kao kada dobijate glavnu premiju u igri koja se zove život", duhovito komentariše Bartels. Zanimljivo je da prilikom zaljubljivanja važnu funkciju ima i deo mozga odgovoran za euforično raspoloženje - tu zonu, stimuliše i kokain. Logično je pitanje, da li onda ljubav deluje i kao droga? Delimično da, ali ipak je efekat drugačiji. Konzumiranje kokaina stimuliše čitavu zonu i izaziva kratkotrajnu euforiju, dok je efekat "ljubavnog groma" vežan za specifični deo te zone i traje mnogo duže. Karakteristično je i to da su kod učesnika eksperimenta neke zone u mozgu (npr. one koje dovode do depresivnog raspoloženja, ili one zadužene za pamćenje i mišljenje) bile u stanju potpunog mirovanja.


Dakle, ljubav je definitivno najbolji lek za depresiju, što se već odavno potvrđuje kao tačno. Interesantan način razmišljanja se ilustruje i jednim neobičnim pitanjem: da li ćemo u bližoj budućnosti imati na raspolaganju "detektor za osećanja"? Da li naučnici mogu da usavrše adekvatan i precizan test za ispitivanje "stepena zaljubljenosti"? Osim što bi nam pružao uvid i "meriv dokaz" o stepenu ljubavi, ovaj instrument bi preventivno delovao u prepoznavanju onih koji "glume zaljubljenost" i na takav način pružio pomoc svima koji žele da "zaštite" svoja osećanja. Bartels i tim naučnika veruju da će se vrlo uskoro takav instrument - test, naći u slobodnoj prodaji. Ipak, ostaje jedno nerazrešeno pitanje: koliko je čovek naivan u svojim "velikim" mislima, verujući u to da može da kontroliše i dešifruje ljubav?

Komentari(0)
Ostavi komentar