Magazin

U slavu Ljubavi - O ljubljenju

ljubljenje

 

U nama je uvek i sve, i ništa... i "ono između"...

 

I zato nije važno koliko je muškaraca ili žena bilo u vašem životu, već koliko ste vi imali doživljene lepote zajedno sa njima. Važni su izvori koje nosite u sebi - izvori radosti i sreće za sve ljubavi sa kojima delite svoj život i koje vas ispunjavaju.

 

...u nama je i beskrajna lepota, i ljubav, i sreća; ...i sve, i ništa... i "ono između"...

 

Poljubac je dodir usnama koji izražava gest naklonosti, pozdrav, poštovanje ili najintenzivniji ljubavni trenutak.

 

Poljupcem u obraz izražavamo srdačan pozdrav, dobrodošlicu i čestitke. A poljubac žene i muškarca je najnežniji i najsnažniji ljubavni dodir, koji izražava želju ljubavnika za potpunim telesnim i duševnim spajanjem.

 

 

VRSTE POLJUPCA 

 

Čestitarski poljubac izražava dobre namere i podršku i u njemu se usnama dodirnu obrazi.

 

Konvencionalni ili društveni poljubac je takođe dodir obraza usnama, a znak je dobrodošlice ili prijateljstva.

 

Platonski poljubac je brzi plahi dodir zatvorenih usana i nema erotskih primisli.

 

Donovski poljubac ili mafijaški poljubac u ruku je ponizni znak poštovanja.

 

Judin poljubac je najpoznatiji među neerotičnim poljupcima i simbolizira izdaju.

 

Leptirski poljubac predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.

 

Eskimski poljubac je zapravo trljanje nosa jedno o drugo.

 

Kafkijanski poljubac započinje gotovo bez erotskog naboja, zatim se silno pojačava.

 

Ničeanski poljubac je niz poljubaca samo jednog partnera koji svojim ljubljenjem drugoga partnera dovodi do uzbuđenja.

 

Slepi poljubac je sa zatvorenim očima i po pravilu dovodi do većeg uzbuđenja u telu ili ljubavnik na taj način sakriva govor očiju u kojima se zenice šire kako raste uzbuđenje i otkriva spremnost na dalji korak.

 

Orgazmički poljubac uzrokuje orgazam.

 

Poljupci tela daju se u erogene zone poput vrata, dojki, unutrašnje strane nadlaktice, leđa, trbuha ili nekog drugog dela tela sa kojeg se snažni podražaji brzo šire prema središtima u mozgu.

 

Francuski poljubac (french kiss) je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među osobama. Dugotrajni vlažni usta na usta poljubac uključuje i rad jezika i zuba, te je idealan za kompletan seksualni užitak i zadovoljstvo.

 

Romantični poljubac posle nekoliko minuta u zagrljaju pređete na usporeno ljubljenje usana, zatim na francuski i dalje ste zagrljeni kao da ne postoji niko i ništa oko vas.

 

Soul kiss - poljubac duše veoma stara vrsta, jos od Adama i Eve! Naziv je dobio što partneri, dok se ljube, na francuski način, ujedno jedno drugom daju "veštačko disanje" (inače bi se ugušili). Ranije se verovalo da se, preko izdaha, iz usta, može "oteti" nečija duša. Otud naziv.

 

 

DELOVANJE POLJUPCA 

 

Kod poljupca u obraz učestvuju samo dva facijalna mišića, dok se za vrući, vlažni poljubac, uključi više od 34 mišića lica. Receptori na jeziku primaju 28 puta snažniji nadražaj nego vrhovi prstiju.

 

Nežni dodiri usana uzrokuju uzbuđenje koje izbija na površinu kože, koja počinje crveneti i stoga ljubavnici ne mogu negirati požudu koja se jasno čita na koži.

 

Nežni i duboki poljupci otkrivaju kvalitet ljubavnih odnosa među partnerima, jer kroz takve poljupce partneri se u potpunosti predaju drugome i prećutno dopuštaju posedovanje. Potpuni ljubavni doživljaj traži i celovito otvaranje, pa u trenucima telesnog sjedinjavanja usta postaju - organ spajanja.

 

Znak za ozbiljnu krizu u odnosima među partnerima i prestanak veze, po pravilu pokazuje se kada poljupci počinju da izostaju. Prema psihoanalitičaru Zigmundu Frojdu usta simboliziraju polnost, a poljubac hranu, pa uskraćivanjem poljubaca partneru ustvari uskraćujemo i toliko potrebnu emotivnu hranu i bliskost.

 

Poljupci stvaraju osećaj prijatnosti, zadovoljstva i smirenja i doprinose fizičkoj ravnoteži tela, povećavaju odbrambene sposobnosti organizma, pomlađuju kožu i mišiće lica, uklanjaju stres i podižu samopoštovanje.

 

Strastveni, vreli, neobuzdani poljupci uzrokuju orkanska uzbuđenja u celom telu, ubrzava se rad svih organa, pluća, mozga, srca. Srce radi 30 do 60 posto brže, krv brže cirkuliše, povećava se krvni pritisak, i uvećava se telesna temperatura za pola stepena. 

 

ljubljenje

 

ZANIMLJIVOSTI 

 

Nauka o poljupcima i ljubljenju zove se FILEMATOLOGIJA. 

Od trenutka kad se zagledamo jedno drugom u oči, do momenta predaha, u našem telu se događa pravi hormonski vatromet!

 

Verovali ili ne, Kleopatra se nikada nije poljubila sa Gajem Julijem i onim posle njega.

 

Poljubac uvek pokreće neki vid emocionalne reakcije, utiče na stanje svesti i ume da deluje beskrajno magično, zanosno i lekovito. Dok je kod nekih to važan ritual, kod drugih je samo uvertira u seks.

 

Poljupcem izražavamo naklonost, obožavanje, poštovanje i ljubav. Ljubimo se da bismo proslavili početak ili označili kraj. Ljubimo se da bismo pokazali da nam je stalo ili kada samo želimo da tako izgleda.

 

Šta su naučnici do sada otkrili o poljupcu? 

 

Pre svega, ljude najviše uzbuđuje ljubljenje u usta, a najmanje ljubljenje prstiju na nogama, žene misle da su muškarci agresivni svojim jezicima, a muškarci misle da žene ne otvaraju dovoljno usta, dalje, prilikom ljubljenja glavu obično prvo nakrenemo udesno, da ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce, da stimuliše ista područja u mozgu kao bavljenje sportom, da muškarci vole raširene zenice kod žena, da muškarac koji svakoga dana poljubi svoju partnerku pri odlasku na posao živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata. 

 

I još jedna činjenica - tokom života provedemo 20.160 minuta ljubeći se.

 

Pitanje svih pitanja - A kome je više stalo - tema je velikog broja istraživanja.

 

Dr Gordon Galup, rukovodilac istraživačkog tima koji se bavio važnošću ljubljenja, objašnjava da je ono deo jednog razvijenog rituala udvaranja. "Kada se dvoje ljube, to je bogata i složena razmena informacija, uključujući hemijske i čulne".

 

Prema njegovim rečima, ženama je poljubac važan u svim fazama veze. Putem njega, žena dobija mnogo informacija o muškarcu. Ako smatra da se on loše ljubi, neće poželeti seksualni odnos s njim.

 

Većina nas zna šta nam se dopada, a šta ne, šta nas uzbuđuje, a šta odbija.

 

Majkl Kristian, autor knjige Umetnost ljubljenja, piše da su oba pola najviše primedaba prilikom ljubljenja dali na nedostatak raznovrsnosti. Stoga, Kristian preporučuje ljubljenje različitih delova lica, s posebnom pažnjom na uši i vrat, plus nežno grickanje donje usne i ušne resice.

 

Da je za dobar poljubac potrebno dvoje, ističe i Merilin Anderson: "Dve najvažnije stvari za nezaboravni poljubac jesu ugađanje partneru i ugađanje sebi".

 

"Poljubac nije samo poljubac. To je hemijska reakcija", kaže Šeril Kišenbaum u svojoj knjizi Nauka o ljubljenju. Romantični poljubac, na primer, uvećava nivo oksitocina, ljubavnog hormona koji je zaslužan za vezivanje i privrženost.

 

Prilikom romantičnog poljupca nivo oksitocina je čak tri puta veći nego što je to slučaj za vreme orgazma. Ljubljenjem nam skače i dopamin, hormon koji, inače, najviše utiče na požudu.

 

Zbog dopamina imamo osećaj da smo na sedmom nebu, a preljubnici nisu ništa drugo do "dopaminske žrtve". Serotonin nas, kao skup nevidljivih signala koji prosto struje našim telom, navodi da neprestano mislimo o voljenoj osobi, a ljubljenjem možemo smanjiti i nivo hormona stresa, kortizola.

 

Međutim, hormoni su samo deo priče o poljupcima. Govor tela i poruke koje šalje mozak mogu napraviti razliku između ljubavi i požude. Valjano raspoloženje je prvi korak. Nadalje, bitno je i da kontakt očima prethodi poljupcu.

 

Od pravog, vatrenog, strastvenog i senzualnog poljupca zadrhtaće nam kolena, proći će nas žmarci, a nije isključeno ni da doživimo orgazam. Ipak, važna je i tehnika.

Komentari(0)
Ostavi komentar