Magazin

Uloga ascendenta (podznaka) u natalnom horoskopu

ascendet - podznak

 

U astrološkim krugovima postoje tri struje teoretičara koje na različite načine tretiraju odnos sa aspekta i stepena nadređenosti natalnog znaka u odnosu na podznak.

 

Prva struja teoretičara ističe da u natalnom horoskopu (svake osobe) od trenutka rođenja do otprilike tridesete godine, dominantnu ulogu ima natalni znak, a da nakon tridesete godine prevlast dobija ascendent ili podznak, sa tendencijom da je njegov uticaj vremenom sve jači. 


Druga struja ističe upravo suprotno pravilo tj. da u natalnom horoskopu (svake osobe) od trenutka rođenja do otprilike tridesete godine dominantnu ulogu ima ascendent ili podznak i da nakon tog perioda, posle tridesete godine prevlast dobija natalni znak, sa tendencijom da je njegov uticaj vremenom sve jači. 


Treća struja teoretičara smatra kako su oba principa tačna, jer u praksi se potvrđuju obe varijante, tako da se ne može ultimativno postaviti samo jedan princip. Znači, samo na osnovu konkretnog horoskopa (određene osobe) može se pouzdano tvrditi o prioritetu odnosa natalnog znaka i ascendenta tj. podznaka. 


Atributi i svojstva na koja ukazuje Ascendent (podznak) ili vrh prve kuće predstavlja Vaš prirodni ili bazični stil celokupnog izražavanja ličnosti, a u to spadaju: fizička pojava, izgled, način odevanja, ponašanje, maniri i govor.

 

Ascendent opisuje Vašu društvenu ličnost (različitu od Vaše individualnosti), način na koji “vidite” svet oko sebe, naročito stepen i nivo razvoja samosvesti. Otkrivaju se afiniteti koje ličnost poseduje, kao i sklonosti koje izražava i ambicije ili ciljeve prema kojima se usmerava. 


Osnovna fraza koja ilustruje i izražava ulogu Ascendenta je “Ja jesam”. Na osnovu položaja ascendenta u natalnom horoskopu astrolog dobija jasnu sliku o ranom detinjstvu osobe, kroz njeno porodično okruženje i uslove koji su je pratili odmah nakon rođenja.


Podznak, ili vrh prve kuće pruža važne informacije o zdravstvenom stanju; na osnovu njih se stvara klinička slika psihofizičkog stanja određene osobe. (Možete saznati koji je Vaš podznak na strani Izračunavanje podznaka)


Astromedicina (jedna od osnovnih grana astrologije) naročito posvećuje pažnju ascendentu -- prvoj kući -- zato što njome vlada uzlazni znak koji obrazuje vitalnost i unutrašnju snagu ili slabost fizičke konstitucije.

 

Ascendent pruža uvid u kvalitet, stanje i snagu volje koju ličnost poseduje, kao i njenu fleksibilnost ili prilagodljivost prema okolini.


Iskusan astrolog na osnovu pažljive analize prve kuće ima uvid u emocionalno stanje ličnosti, otkriva njene sposobnosti, navike, afinitete, fiksacije i spremnost na samodisciplinu.

 

Naravno da se i ovi faktori odražavaju na zdravstveno stanje ili na psihofizičku ravnotežu i raspoloženje zato što ponašanje, bilo pozitivno - afirmativno ili negativno - destruktivno, ima veliki uticaj na začetak, razvoj i stanje bolesti.

Komentari(0)
Ostavi komentar