Magazin

Upoznajmo svemir

Koliko dobro poznajemo svemir i da li pravilno razlikujemo osnovne pojmove koji obeležavaju članove njegove porodice (sva nebeska tela koja sačinjavaju svemir).
svemir i zvezde - astrologija
Galaksija predstavlja porodicu zvezda koje su međusobno povezane gravitacionom silom. U svemiru postoji više tipova galaksija, naš Sunčev sistem pripada spiralnom tipu galaskija koju zovemo Mlečni put ili Kumova slama. Naša Galaksija u sebi sadrži oko dve stotine milijardi zvezda.
Sazvežđa, gledano sa Zemlje dobija se utisak da su to skupovi zvezda koji se razlikuju po svome obliku ili liku (do sada je zabeleženo ukupno 88 sazvežđa). Ta slika ili oblik sazvežđa (najčešće) odgovara određenom mitološkom biću, nekoj životinji ili horoskopskom znaku. Dakle, po tom principu nadenuta su imena sazvežđima: Andormeda, Orion, Fenix, Labud, Zmaj, Delfin, Blizanci, Vaga, Vodolija i ostala sazvežđa.
Zvezde su svetleće lopte gasa, koje crpe svoju energiju iz vrelog jezgra putem nuklearnog fuzionog procesa. One su sačinjene od vodonika (94%), helijuma (5,9%) i ostalih elemenata (1%). Za nas je verovatno najvažnija zvezda Sunce, koje pripada i sačinjava naš Sunčev sistem.
Sunčev sistem sačinjavaju sva nebeska tela i čestice koje se pod uticajem gravitacije Sunca. Predpostavlja se da je Sunčev sistem nastao pre oko 5 milijardi godina (znači, još uvek ne postoje pouzdani dokazi). Takođe se smatra, da je nastao od rotirajućeg oblaka gasa i kosmičke prašine. Koncentracijom ovih elemenata, verovatno da je prvo nastala zvezda Sunce, a zatim i ostali članovi njegovog sistema. Za sada je poznato, da Sunčev sistem sačinjavaju:
Sunce kao najsjajnije nebesko telo i najveća zvezda tog sistema.
Planete su svemirska tela koja kruže oko zvezde Sunca, ali njihova masa je suviše mala da bi i same postale zvezde. Planete mogu biti stenovita tela (kao što su: Merkur, Venera, Zemlja, Mars) ili gasovita sa malim i čvrstim jezgrom (kao što su: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun) i drugačije strukture (kao Pluton).
Asteroidi su mala stenovita tela (male planete ili planetoidi) koja takođe kruže oko Sunca.
Sateliti su tela, koja kruže oko drugog većeg nebeskog tela i zajedno sa njim kruže oko Sunca. Najviše satelita ima Saturn (ukupno 18), a Zemljin satelit je "naš" Mesec.
Komete su ledena tela koja obleću oko Sunca. Sačinjena su od ugljendioksida, metana, amonijaka, čestica kosmičke prašine i stenovitih parčića.
Metereoidi su čvrsti komadi materije različitih dimenzija koji kruže oko Sunca. Oni se opažaju tek kada upadnu u Zemljinu atmosferu ili u procesu sagorevanja. Uobičajeno je, da njih nazivamo "zvezde padalice".
Ovo su osnovni pojmovi prilikom upoznavanja svemira, podjednako su važni sa stanovišta astronomije i astrologije.
Komentari(0)
Ostavi komentar