Magazin

Upoznajmo zodijak - Ovan

zodijak

 

Pojam zodijak označava pojas ili prsten na nebu. Kroz taj pojas - zodijak - se odvijaju prividna kretanja Sunca, Meseca i planeta Sunčevog sistema. Inače, ovaj pojam srećemo još u doba Vavilona, kada su ga čuveni vavilonski astronomi podelili na 12 jednakih delova, od po 30 stepeni longitude i potom ih nazvali zodijačkim znacima.

 

Dakle, svaki znak je dobio ime po sazvežđu koje se u njemu nalazilo u to vreme, a kako su sazvežđa uglavnom nosila imena životinja i pojas je dobio naziv “zivotinjski”. Stoga, termin zodijak u osnovnom ili izvornom prevodu znači - životinjski krug. 

 

Interesantno je napomenuti da postoje teoretičari koji veruju da postoji 13 sazvežđa, odnosno da se između sazvežđa Škorpiona i Strelca nalazi taj 13. znak ili sazvežđe, koje nosi naziv Zmijonoša. Naravno, sa stanovišta akademske astrologije ova teorija se odbacuje jer postoji drugačije tumačenje i objašnjenje.

 

Zmijonoša je “cist” astronomski pojam, jer to je deo sazvežđa koji već postoji u okviru sazvežđa Škorpiona, dakle nema nikakvog valjanog razloga ili govora o potrebi za uvođenjem 13. horoskopskog znaka. Uostalom, svi astrološki tragovi ili dokazi iz prošlosti potvrđuju postojanje 12 horoskopskih znakova ili 12 osnovnih sazvežđa, jedino su neki simboli koji predstavljaju znakove delimično promenjeni.

 

Tako je u doba Vavilona Škorpion bio predstavljen likom orla, znak Jarca je predstavljen likom ribe i vepra, a znak Device - klipom. Naglašavamo da je Vaga jedini predmet u zodijaku, dok su jedino Vodolija i Blizanci predstavljeni ljudskim likom. Tek kasnije, u doba srednjeg veka, Klip je zamenjen simbolom ljudskog lika koji predstavlja Devicu. 

 

Zodijak se sastoji od 12 znakova - horoskopski znaci: 

 

Prvi znak je OVAN - ARIES 

VLADAJUĆI ZNAK I VLADAJUĆA PLANETA: vlada od 21. marta do 20. aprila. Njegov simbol je PLAMEN ili VATRA. 

 

OSNOVNE KARAKTERISTIKE I OSOBINE ZNAKA 

OVAN je prvi astrološki znak i u okviru prirodnog horoskopa predstavlja prvo polje ili prvu astrološku kuću. 

 

Ovan je prodoran, energičan, impulsivan, egoističan, nepažljiv, infantilan, naivan, vedar, smeo, brz, borben, ali i pozitivan. Po elementu je vatreni, po kvalitetu kardinalan, po temperamentu koleričan, po stilu izražavanja ekstrovertiran, po načinu delovanja aktivan, po vrsti - muški znak. Vladajuća planeta ovog znaka je MARS (najjači uticaj ili moć na ovaj znak ima danju), njegov suvladar je PLUTON (najjači uticaj na njegovo ponašanje ima noću). 

 

Mars u rimskoj mitologiji predstavlja boga rata, simbolizuje žestinu, agresivnost, nasilnost, snagu, izdržljivost, želju za pobedom. Pluton u rimskoj mitologiji predstavlja Boga pakla i vlada podzemnim svetom, Hadom, simbolizuje fizičku, mentalnu i skrivenu moć, ima dominaciju, pokorava druge, “traži žrtve”, beskrupulozan je, nasilan i destruktivan. 

 

PSIHOLOŠKI PROFIL OVNA 

 

Po svom osnovnom ili primarnom temperamentu, Ovan pripada koleričnom tipu. 

 

Dominantne osobine kojima se na najbolji način opisuje psihološki portret ovakve ličnosti su: smelost, hrabrost, borbenost, energičnost, upornost, preduzimljivost, infantilnost. U skladu sa svojom prirodom, Ovan ostavlja utisak velikog optimiste i idealiste. Deluje veoma odvažno, izazovno i vrlo ambiciozno. Okolina ga doživljava kao dinamičnu i žustru osobu, takođe deluje vrlo napetu, radno i militantno. 

 

Ovan je tip vođe, predvodnik i inicijator, nije i ne prihvata da bude sledbenik. On stremi ka nekim istaknutim, glavnim ili vodećim ulogama. Izvesno je da Ovan poseduje ogroman šarm, duhovitost i veselu ili zabavljačku prirodu. Međutim, istovremeno mu se pripisuje i avanturistički duh, kao i nerazumna ili “lucidna - divlja odvažnost”, a te osobine kod nižih tipova dovode do egoizma i do nekontrolisanih potreba za dokazivanjem svoje snage, moći ili uticaja, kao i do želje za pobedom po svaku cenu. 

 

U suštini, Ovna najviše privlače veliki izazovi, potreba za dokazivanjem i želja za pobedom. Zanimanja i aktivnosti u kojima obično postiže veliki uspeh su: sport i različiti zanati ili poslovi u kojima se potencira izazov, avantura, energija, sloboda, samostalnost, nezavisnost, rivalstvo ili takmičarski karakter. Odgovaraju mu česte promene i poslovi koji podrazumevaju putovanja, razmene, kontakte, veze i dinamičan tempo. 

 

Savet: Poželjno je da kod sebe podstiče strpljenje, umerenost i samokontrolu. Njegovi primarni ciljevi su: poriv za dokazivanjem ili potreba da ostvari predvodničku ulogu, mesto ili istaknutu poziciju. Njegova ključna reč je preduzimljivost ili aktivnost, a osnovna fraza: Ja sam! 

 

ZDRAVLJE: Osetljivi su glava, zubi, gornja vilica, lice, mozak, nervni sistem, oči (češće levo), bubrezi. Savetujemo da redovno kotroliše krvnu sliku i pritisak, kao i da prilikom ishrane izbegava previše mesa i suviše začinjena jela. Zatim, treba da bude oprezniji u saobraćaju i rukovanju oštrim predmetima, alatom ili oružjem. 

 

USAGLAŠAVANJE: Ovan se najbolje slaže sa osobama u znaku Lava, Strelca, Vage i Škorpiona. Umereno se slaže sa Vodolijom i Blizancima. Ambivalentno sa Ribama i Bikom. A izuzetno loše sa Rakom, Jarcem i Devicom. 

 

Poznate osobe rođene u sazvežđu Ovna su: Kazanova, Lenjin, Čehov, Bah, Van Gog, Ivan Grozni, E. From, E. Zola, Č. Čaplin, M. Brando, O. Šarif, V. Biti, Ž. P. Belmondo, Dajana Ros, E. Klepton, G. Bregović, M. Kapor, V. Rakočević, I. Kralj. 

Komentari(0)
Ostavi komentar