Magazin

Upoznajte bolje svoje dete - iz ugla astro-psihologije

Psiholozi posebno naglašavaju da je period detinjstva najvažniji za pravilan psihofizički razvoj ličnosti. Među osnovnim faktorima koji utiču na pravilno formiranje ličnosti je i uloga roditelja. Ukoliko roditelji bolje poznaju prirodu, karakter i ćud svoga deteta, njihova uloga u procesu vaspitanja može biti mnogo uspešnija, a zajednički odnos sveden na veću bliskost i razumevanje.

U kontekstu astroloških teorija koje su veoma bliske psihološkim, postoji tumačenje da se svako dete ponaša shodno profilu svog horoskopskog znaka. Uz to, važan je i položaj Meseca u natalnom horoskopu - kao "glavni pokazatelj" emocionalnog i mentalnog razvoja i izražavanja.

Upoznajte svoje dete - Astro psihologija


OSOBINE KOJE SE PREPOZANJU U DETINJSTVU


OVAN - mali buntovnik - pod uticajem MARSA


Vaše dete poseduje ogromnu energiju koju treba pravilno usmeravati, pa ga skoro neprekidno morate držati na oku. Zbog svoje hiperaktivnosti ali i nepokornosti, najbolji način je da ga usmeravate prema sportu ili prema fizičkim aktivnostima u kojima mogu što bolje da prazne energiju.

Ova deca imaju dosta snage, prilično su izdržljiva i ne vole zabrane. Na njih ukori ili kazne ne deluju pozitivno, već često izazivaju suprotan efekat, ali na sreću, nisu zlopamtila i brzo zaboravljaju i opraštaju.

Ukoliko želite da ih motivisete za određeni cilj najbolji način je da kombinijete oba principa kažnjavanje i nagrađivanje, ali sa čestim ponavljanjem - jer kod njih taj efekat ne traje dugo. Ne vole da im se nameću pravila u smislu discipline, urednosti, preciznosti. Imaju izuzetan šarm, ali ga koriste spontano i naivno.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: hiperaktivnost, hrabrost, takmičarski i avanturistički duh, brzopletost, naivnost, potreba za isticanjem, tvrdoglavost.

Podstičite kod njega: samodisciplinu, radne navike, urednost, osećaj za stil, prihvatanje kompromisa, toleranciju, strpljenje.

Najvažnija interesovanja: prema sportu ili prema različitim sadržajima gde do izražaja dolazi njihova fizička aktivnost, hrabrost, svet zabave, šou biznis, putovanja, istraživačke uloge.


BIK - mali hedonista - pod uticajem VENERE


Mališani koji neprekidno očekuju i traže da im ugađate na različite načine. Imaju dosta snage, ali se ne ističu preterano u fizičkoj aktivnosti. Često mogu da budu inertni, čekaju da neko drugi uradi i njihov deo zadatka ili obaveze. Najbolji način je da ih motivišete određenim nagradama, a naročito su slabi na slatkiše, novac ili na različite luksuzne predmete.

Na njih kazne ili zabrane deluju pedagoški, jer ne vole da im neko uskraćuje omiljena zadovoljstva. Nagrade im posebno prijaju, ali vrlo brzo umeju da se opuste i prepuste različitim lagodnostima. Stoga, posebno obratite pažnju na "pravilnu dozu" ili količinu zadovoljstva koje ćete im pružiti kako biste izbegli kontraefekte.

Vole da izgledaju lepo i doterano, mirišljavo i moderno. Nemojte dozvoliti da Vas ucenjuju svojim jogunastim ponašanjem, jer umeju da se dure ili ljute kada ne dobiju ono što žele.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: izdržljivost, hrabrost, praktičnost, neskromnost, tvrdoglavost.

Podstičite kod njega: umerenost, toleranciju, osećaj za duhovne vrenosti, radne navike i inicijativnost. Potrebno je da nauči da svoje deli sa drugima.

Najvažnija interesovanja: sadržaji koji omogućavaju spoj lepog i praktičnog, prijatnog i korisnog, zatim uslužne delatnosti, trgovina, ekonomija, privatni biznis, umetnost.


BLIZANCI - radoznalo dete - pod uticajem MERKURA


Ovo su deca radoznale prirode, uvek otvorenih očiju i ušiju, neprekidno raspoloženi da Vam postavljaju nova pitanja. Ponekad je teško razlikovati njihovu želju za saznanjem od potrebe da su misaono ili verbalno zaposleni. Odnosno, često se ponašaju kao učenici koji nemaju dovoljno strpljenja da do kraja savladaju započetu lekciju.

Problem je kako zadržati njihovu pažnju i koncentraciju, jer njima je uvek najinteresantniji početak priče ili dešavanja. Na njih kazne ili zabrane delju vrlo kratkoročno, ali ukoliko ih lišavate društva, izlazaka i zabave, potrudiće se da eskiviraju svaku sledeću kaznu.

Veoma su snalažljivi i dovitljivi, što znači da će se potruditi na različite načine da "kupe" ili osvoje Vaše simpatije, da Vas nadmudre ili nadigraju i u tome su vrlo uspešni. Vole različite novitete ili iznenađenja i neumorni su u njihovom priređivanju.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: radoznalost, pričljivost, druželjubivost, otvorenost, nestalnost.

Podstičite kod njega: radne navike, istrajnost, motivaciju, saosećajnost. Potrebno je da pojačavate njegovu koncentraciju i volju.

Najvažnija interesovanja: polje komunikacija, izdavaštvo, trgovina, putovanja, turizam, šou biznis.


RAK - malo mezimče - pod uticajem MESECA


Ovo su izuzetno osetljiva - hipersenzitivna deca, sklona čestim ili naglim promenama rasploženja. Umeju da reaguju za svaku sitnicu, a ako im ne udovoljavate, najčešće se povlače u stranu ili zatvaraju u sebe. Ponašaju se i kao "plačljivci" koji negoduju zbog neostvarenog cilja ili neispunjene želje.

Neprekidno traže dodatnu pažnju i imaju potrebu da ih obasipate nežnim pogledima, uživaju da budu maženi i paženi. Skloni su emotivnom vezivanju i izuzetno su privrženi roditeljima i porodičnom ambijentu. Majka za njih ima izuzetno veliku ulogu, ponekad se suviše vezuju za jednog od roditelja.

Kazne ili zabrane na njih deluju vrlo stimulativno i efikasno. Međutim, treba biti prilično umeren jer postoji mogućnost da kazne stvore i kontraefekat, tako što uobražavaju da "pate od nedostatka ljubavi ili pažnje". Nagrade ih stimulišu, naročito kada jačaju njihovo samopouzdanje ili pothranjuju njihova osećanja. Deluju srdačno i ljupko, umeju da Vam se "uvuku pod kožu".


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: emocionalna osetljivost, promenljivost raspoloženja, nesigurnost, potreba za zaštitom i pažnjom, sentimentalnost i sklonost ka emocionalnom vezivanju.


Podstičite kod njega: radne navike, samopouzdanje, samostalnost, ličnu hrabrost.

Najvažnija interesovanja: sadržaji koji omogućavaju misaono ili emocionalno angažovanje, umetnost, rad sa decom, edukacija, uslužne delatnosti, rad u socijalnim i zdravstvenim ustanovama, privatni biznis, ekonomija.


LAV - mali uobraženko ili pozer - pod uticajem SUNCA


Deca koja umeju da se zbore za svoje "imesto pod Suncem" ili pred publikom. Mali Lavovi su vrlo energični u sprovođenju svojih namera i zahtevaju "poseban tretman". Često ostavljaju utisak da su neskromni i vrlo zahtevni, pri tome jasno Vam daju do znanja kako su njihove potrebe "iznad prosečnih merila" i da im nije lako ugoditi.

Upornost i volja kod njih su obojeni ličnim ili emocionalnim potrebama, ukoliko nisu motivisani za određeni cilj - deluju vrlo inertno, nezainteresovano ili kao tipični lenjivci. Kazne ili zabrane na njih najčešće deluju kao loš pedagoški metod, jer u njima izazivaju prkos, inat i želju da Vam se suprotstave.

Najbolji način da ih motivišete za određeni cilj jeste princip nagrađivanja, međutim, morate biti i vrlo mudri jer oni se lako prepuštaju lagodnim podsticajima i zadovoljstvu. Obožavaju da ih hvalite, ali nikako i da ih prekoravate, a naročito, da to ne činite pred drugima. Skloni su samoljublju, ali takođe imaju i potrebu da plemenito pomažu drugima.

Tipične osobine koje izražava ovo dete su: energičnost, hrabar - borbeni duh, potreba za isticanjem ili dominacijom, šarm.

Podstičite kod njega: saosećajnost, radne navike, snagu volje, pokornost, uvažavanje pravila, kolektivni duh, prihvatanje kompromisa, uravnoteženost.


Najvažnija interesovanja: sadržaji koji omogućavaju lični uspeh ili individualno isticanje, liderske pozicije, šou biznis, umetnost, polje zabave, ekonomija.


DEVICA - mala svezanalica - pod uticajem MERKURA


Deca koja na prvi pogled ostavljaju utisak "sa njima je lako", ali iza te prividne jednostavnosti krije se veoma zahtevna i komplikovana ličnost. Pažljivo slušaju i prihvataju različita pravila ponašanja, deluju kao zahvalni učenici koji brzo usvajaju pravila o radnim navikama, disciplini, odgovornosti, urednosti.

Poseduju analitičnost ali i praktičan duh, stoga su više zainteresovani za sadržaje koji im omogućavaju prohodnost ka konkretnim ili "vidljivim" rezultatima, cene materijalne vrednosti. Imponovaće Vam njihov osećaj odgovornosti, ali ne i potreba da često pronalaze različite zamerke ili mane svemu onome što dobijaju ili po principu: "uvek može biti bolje nego što jeste".

Kazne ili zabrane na njih deluju pedagoški vrlo efiksano, oni brzo uče, ponekad čak i na greškama drugih. Povremeno im nedostaje volja za isticanjem ili takmičarski duh. Skloni su preuveličavanju problema, te im treba pružiti više zabavnih sadržaja.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: urednost, disciplinovanost, promišljenost, analitičnost, kritizerski duh, sklonost ka kompromisu i diplomatiji.

Podstičite kod njega: vedar duh, saosećajnost, oslobađanje od osećaja nesigurnost, malicioznosti i samosažaljenja. Potrebno je da izgrade pozitivan stav o svetu oko sebe i da se ne opterećuju različitim "sporednim problemima".

Najvažnija interesovanja: sadržaji koji omogućavaju misaono angažovanje, učenje, uslužne delatnosti, sekretarski poslovi, polje komunikacija, edukacija, rad u socijalnim i zdravstvenim ustanovama, diplomatija.


VAGA - mondenski tip - esteta - maneken - pod uticajem VENERE


Deca koja umeju da osvoje simpatije i da Vas posmatraju ljupkim pogledom, ali imaju velike i često neskromne zahteve. Od Vas očekuju da im stvorite udoban život, jer oni život posmatraju sa one "lepše strane". Poseduju istančan ukus, smisao za estetsko izražavanje i sklonost ka umetnosti.

Ova deca su druželjubiva i vedrog duha i najbolje se osećaju u društvu. Iako imaju mnogo drugara i brzo razvijaju socijalnu svest, svojim ponašanjem odaju nesigurnost ili kolebljivost. Njihovi afiniteti ih usmeravaju ka tome da je osnovni smisao u lepom, što znači da u svemu traže zadovoljstvo i užitak.

Kazne ili zabrane kod njih izazivaju dvostruki pedagoški efekat - mogu da budu vrlo poslušni, ali i jogunasti. Pokušaće da se iskupe za svoje greške tako što će Vas navoditi na emotivnu reakciju, preciznije rečeno, od Vas očekuju da im velikodušno oprostite svaku grešku koju učine.

Tipične osobine koje izražava ovo dete su: emotivna osetljivost, nesigurnost, društvenost, srdačnost, komunikativnost, ljupkost, sklonost ka estetskom - umetničkom izražavanju.


Podstičite kod njega: osećaj odgovornosti, radne navike, smisao za disciplinu, samopouzdanje. Kritika ne treba dodatno da utiče na njihovu nesigurnost.

Najvažnija interesovanja: sadržaji koji omogućavaju estetsko ili umetničko izražavanje, jezička i muzička produkcija, dizajn, sfera mode, šou biznis, polje ekonomije, uslužne delatnosti.


ŠKORPION - intrigantno detence - pod uticajem PLUTONA


Deca koja umeju da nametnu svoju volju, ili da skrenu pažnju na ono što žele. Iako su vrlo emotivni i osetljivi, ponašaju se odvažno, hrabro i energično. Pri tome, skoro da ne odustaju od svojih ciljeva čak i onda kada postoje velike prepreke i teškoće.

Svoje sposobnosti koriste na različite načine, bez obzira da li postoje određene zabrane i to najčešće radi ostvarenja ličnih namera. Ova deca su ambiciozna i uspešna u onim oblastima za koje sami izražavaju interesovanje, poseduju sjajnu koncentraciju i snagu volje. Po potrebi umeju da budu vrlo hrabri, izazovni, prkosni, lukavi.

Ipak, oni su veliki emotivci i imaju potrebu da im poklanjate ogromnu pažnju i nežnost. Skloni su ljubomornim reakcijama i ne podnose da ih neko ignoriše ili da ih svrstava u "prosek", očekuju da ih tretirate kao "posebno dete".

Kazne ili zabrane na njih najčešće deluju kao loš pedagoški metod i kontraproduktivno, jer u njima izazivaju prkos, inat i želju da Vam se suprotstave. Emocionalno trpljenje, određenu kaznu, ili nepravdu teško zaboravljaju, povremeno osećaju poriv i da "uzvrate" na sličan način.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: istraživački duh, intuitivnost, istrajnost, jaka volja i koncentracija, sposobnost analitičkog mišljenja.

Podstičite kod njega: radne navike, smisao za disciplinu, pokornost i praštanje. Uvažavanje različitog mišljenja i naročito, pozitivne kritike.


Najvažnija interesovanja: sadržaji koji omogućavaju misaono angažovanje, društvene nauke, komunikacije, medicina, farmacija, rad u socijalnim ustanovama, jezičko ili umetničko izražavanje, sfera umetnosti, šou biznis, sport.


STRELAC - mali avanturista i zabavljač - pod uticajem JUPITERA


Deca koja poseduju vedru prirodu i optimistički duh. Vrlo su temperementni i brzi, često im manjka strpljenja, taktičnost i smisao za diplomatiju. Jedna od njihovih najvećih vrlina je pravičnost i borba za istinu. Umeju da budu vrlo požtvovani, naročito kada treba da brane slabijeg od sebe ili da "isteruju pravdu".

Ne vole zabrane i suprotstavljaju se autoritativnom režimu. U odnosu prema drugoj deci, ponašaju se druželjubivo i zabavno, uvek su spremni na akciju ili na neki vid avanture i nestašluka. Poseduju crtu hrabrosti, pri čemu odgovaraju na različite izazove i skloni su izvesnom riziku.

Vrlo su ambiciozni, samouvereni i poseduju smisao za humor ili zabavnu crtu. Kazne ili zabrane treba pažljivo primenjivati, jer na njih najčešće deluju kao loš pedagoški metod. Važno je da shvate granicu svoje slobode, kao i da razumeju ili prihvate pravila koja im mogu biti nametnuta.

Tipične osobine koje izražava ovo dete su: smelost, energičnost, optimizam, vedar duh i zabavljački karakter, sklonost ka avanturi ili istraživanju nepoznatog; imaju potrebu da neprekidno stiču neko novo životno saznanje i iskustvo.


Podstičite kod njega: koncentraciju, istrajnost, poštovanje pravila, uvažavanje tuđeg mišljenja i pozitivne kritike, radne navike, pokornost.

Najvažnija interesovanja: različiti sadržaji koji dozvoljavaju misaono angažovanje i praktično delovanje, istraživacki rad, turizam, komunikacije, saobraćaj, trgovina, šou biznis, sport.


JARAC - (star)mali praktičar - pod uticajem SATURNA


Deca koja relativno lako prihvataju različita pravila ponašnja, pri tome odaju utisak da pažljivo slušaju i usvajaju važne životne lekcije. Prihvatanjem disciplinovanog ponašanja često umeju da se razlikuju u odnosu na svoje vršnjake tako što deluju odgovornije, savesnije, starije ili zrelije.

Vrlo su ambiciozni i zahtevni, obično poseduju jaku volju i predanost određenom cilju. Ako prihvate neki zadatak, potrudiće se da ga ispune u potpunosti, na vrlo efikasan ili uspešan način i skoro da neće odustajati pred različitim preprekama.

Njihova istrajnost, požrtvovanost i realističan odnos prama stvarnosti utiču na rano formiranje stavova prema značaju i vrednovanju biznisa, karijere ili javnog uspeha. Kazne ili zabrane na njih deluju vrlo efikasno, naročito strogim pedagoškim metodama se podstiče njihova motivacija i volja - odnosno, oni ne podnose da budu neuspešni, prosečni ili javno kritikovani. Stoga, brzo uče, čak i na greškama drugih.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: istrajnost, upornost, ambicioznost, samouverenost i potreba za dokazivanjem - nezavisnost. Imaju tendenciju ka tome da ostvare neku upravljačku ulogu i često se opiru različitim slabostima koje sputavaju njihov "spartanski duh", ambiciju ili volju za uspehom.


Podstičite kod njega: saosećajnost, maštovitost, plemenitost, slobodno emocionalno izražavanje, prihvatanje neuspeha kao sastavi deo "uravnoteženog života", potrebno im je više optimizma i vere u druge.


Najvažnija interesovanja: različiti sadržaji koji omogućavaju praktično delovanje, razni zanati, polje ekonomije, prava, advokature i trgovine, uslužna zanimanja, prosvetni rad, arhitektura, poslovi koji podrazumevaju poštovanje discipline i strogo utvrđenih pravila, i zauzimanje upravljačke pozicije.


VODOLIJA - mali istraživač - pod uticajem URANA


Deca koja se lako prepoznaju u odnosu na druge po svom originalnom ili drugačijem stilu izražavanja. Vrlo su aktivni i poseduju radoznalu i inventivnu priodu, odnosno imaju ogromnu potrebu za neprekidnim sakupljanjem novih informacija, za saznanjem ili za sticanjem novog i neobičnog iskustva.

Naročito ih privlači skoro sve što se razlikuje u odnosu na neka prosečna merila i standardne obrasce. Otvorenog su duha, elokventni, druželjubivi i rano formiraju socijalnu svest, pri čemu umeju da se ponašaju i vrlo slobodoumno. Negoduju pred autoritetima i skalu vrednosti najviše formiraju na osnovu ličnog iskustva - uspostavljaju svoja individualna merila.

Umeju da se ponašaju veoma odvažno, hrabro i samoljubivo. Kazne ili zabrane treba pažljivo primenjivati, jer na njih najčešće deluju kao loš pedagoški metod i u njima podstiču potrebu da se protive svemu što je rigidno. Budući da su vrlo inteligentni, najbolji način je apelovati na njihovu svest i razum.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: radoznalost, nestalnost, inventivnost, kreativnost, slobodoumnost i originalnost u stilu izražavanja.

Podstičite kod njega: uvažavanje određenih standarda, prihvatanje radnih navika i pravila ponašanja, naročito usvajanje obaveza, brigu o drugima, saosećajnost, koncentraciju i istrajnost.


Najvažnija interesovanja: različiti sadržaji koji omogućavaju mentalno - misaono angažovanje, sfera umetnosti, polje komunikacija, govorno - jezičko izražavanje, usvajanje višejezičnosti, novinarstvo, izdavaštvo, trgovina, putovanja, turizam, šou biznis, istraživački rad.


RIBE - mali maštar i sanjar - pod uticajem NEPTUNA


Ovo su izuzetno maštovita i preosetljiva (hipersenzitivna) deca, koja se lako zanose različitim idejama, često umeju da "izmigolje" u svoj svet neobičnih fantazija i snova. Upravo zbog te velike sklonosti ka maštanju, kod njih je ponekad teško razlučiti i odvojiti istinu od laži.

U svojoj potrebi da se približe drugima oni su dobronamerni, pažljivi i nežni. Naročito je karakteristična je i njihova sklonost ili potreba da se psihološki i emocionalno oslanjaju na druge, druželjubivi su i najbolje funkcionišu u grupi ili u paru sa nekim. Često im nedostaje dovoljno hrabrosti, samopouzdanja ili odvažnosti da započnu neku inicijativu, te u tom smislu, očekuju potpunu podršku i razumevanje.

Imaju romantičan odnos prema prošlosti i idealističan odnos prema sadašnjosti ili budućnosti, pri čemu su skloni emotivnom vezivanju. Kazne i zabrane na njih deluju dvostruko - vrlo stimulativno ili izazivaju kontraefekat. Treba biti prilično umeren. Nagrade ih stimulišu, naročito kada jačaju njihovo samopouzdanje ili pothranjuju njihova osećanja.


Tipične osobine koje izražava ovo dete su: emocionalnost, plemenitost, saosećajnost i sklonost ka žrtvovanju za druge, maštovitost.


Podstičite kod njega: osećaj za realnost, formiranje objektivne slike o svetu oko sebe, istrajnost, ambicioznost, pravilnije uvažavanje materijalnih vrednosti, samopouzdanje.


Najvažnija interesovanja: različiti sadržaji koji omogućavaju misaono i emocionalno angažovanje, sfera umetnosti, muzika, gluma, slikarstvo, šou biznis, arhitektura, moda, polje komunikacija, jezička produkcija, usvajanje višejezičnosti, uslužna zanimanja, rad u socijalnim i zdravstvenim ustanovama.

Komentari(0)
Ostavi komentar