Magazin

Uticaj planete Neptun u natalnom horoskopu

Drevna i akademska astrologija ističu važnu ulogu, svojstvo i karakter planete Neptun u natalnom horoskopu, kao i njen uticaj na izbor zanimanja, ili na određene sklonosti, afinitete i talenat.

Jedan od osnovnih astroloških principa govori kako istaknuti položaj Neptuna u natalnom horoskopu determiniše psihološku strukturu ličnosti, a zatim i određene predispozicije koje će se tokom života razvijati kao posebna sklonost ka specifičnim profesijama ili čak doneti karakterističan, veličanstven, vrhunski i veoma originalan uspeh u karijeri.

U izvesnom smislu, Neptun “obeležava” osobu odmah po rođenju ili kroz skicu natalnog horoskopa koja najavljuje karakterističnu životnu priču i “neobičan uspeh” u životu i karijeri. 

Uticaj planete neptun u natalnom horoskopu

Planeta Neptun je otkrivena 1846. godine i to posredstvom uticaja na Uran. Ova planeta ima gustu ledenu atmosferu, čvrsto jezgro velike gustine, a vreme rotacije iznosi približno oko 165 godina za obilazak kroz ceo Zodijak.

Neptun je planeta simbolike, suptilnosti, romantike i umetnosti, izuzetno jako deluje na nadražaj i osetljivost čula. Navodi na intuitivno sagledavanje stvarnosti, sveta i sebe kao jedinke. Podstiče bujnu maštu, budi rafinirana ili senzacionalistička osećanja. 

Njegov uticaj (generalno) na širu populaciju je više i češće izražen u pravcu iskrivljenih, nerealnih i mističnih shvatanja stvarnosti ili posebno naglašene hipersenzitivnosti. Jedno od astroloških pravila glasi: Neptun “u malim količinama” deluje kao lek, a u velikim ili preteranim kao otrov.

Kada se nalazi na nekom važnom mestu unutar natalnog horoskopa (ASC, MC ili u nekom bitnom polju), ova planeta daje sklonost ka umetničkim zanimanjima. Naročito je naglašen talenat ili sposobnost za bavljenje muzikom, slikarstvom, filmom, modom, plesom, fotografijom, poezijom, duhovnošću, medicinom, farmacijom, idejama, idealima, imaginacijom, mistikom, iluzijom, notama, mirisima, morima, naftom, akoholom, drogama, lekovima, anesteticima, transom, hipohondrijom, lažima, abnormalnošću, bojama, “unutrašnjim” čulima, hipofizom, nervima. 

Delovanje ove planete je veoma karakteristično, tj. ono je vrlo postepeno, suptilno, tajanstveno i pritvoreno. Naglašeni ili istaknuti Neptun u natalnom horoskopu izuzetno je vazan za lični plan, intimni život i daje veoma karakteristične ili retke sposobnosti kao što su: transcendentalnost, medijumski potencijali, sjajne sposobnosti za špijunažu ili detektivski rad.

Neptun daje izuzetno pojačanu percepciju i predstavlja poseban “kanal” za intuitivne, medijumske, isceliteljske ili vidovnjačke moći i sposobnosti.

Kada je loše aspektovan i “oštećen” donosi obmane, prevare, sklonost ka razlilitim porocima, uslovljava mentalne bolesti i psihičke poremećaje, navodi na samouništenje, deluje fatalno i autodestruktivno -- to je energija koja “otrovno” razara dušu i psihu, deluje iznutra, nevidljivo i neuhvatljivo, kraj je uvek tragičan, spektakularan i veoma dramatičan.

Komentari(0)
Ostavi komentar