Magazin

Vitamini u ishrani

vitamini

 

Različite kulture i narodi, pa i pojedinci, svakodnevno konzumiranje hrane svode na redovnu potrebu, ritual, kult ili nešto više od toga. Dopuna ishrane u vidu uvažene teorije o »zdravom načinu života i ishrane«, zagovara stav o redovnom unošenju potrebne količine vitamina i minerala u organizam. Teorija počiva na uverenju da organizam dodatno snabdevamo »potrebnom« ili »Preporučenom Dnevnom Količinom« (PDK) različitih mikrohranljivih supstanci. 

 

 

GRUPE VITAMINA 

 Vitamini rastvorivi u mastima: A, D, E i K 

 Vitamini rastvorlvi u vodi: C i B kompleks 

 

 

VITAMINI DAJU SVEŽU SNAGU SVIM ĆELIJAMA 

 

Vitamini su supstance koje se u malim količinama nalaze u hrani; takođe, oni predstavljaju pojam zdrave ishrane, jer sam organizam nije u stanju da ih proizvodi.

 

Vitamini moraju redovno da se unose u organizam, mada nemaju energetsku vrednost, prirodni su katalizatori mnogih važnih enzima koji pospešuju vitalne procese neophodne za normalan metabolizam ćelija, tkiva i organa. Omogućavaju oslobađanje energije i pojačavaju biološke funkcije, tako da su neophodni za pravilnu funkciju organizma. 

 

Potrebna količina vitamina se obično zadovoljava izbalansiranom ishranom, ali možda i ne. Jer, zbog savremeno-tehnoloških metoda koje se koriste u poljoprivredi, teško da je moguće izračunati tačnu količinu i sadržaj vitamina u biljkama koje čovek unosi.

 

Postoje nove sorte jabuka i pomorandži, koje gotovo da više i ne sadrže vitamin C; ili šargarepa koja sadrži samo male količine betakarotina. Pojava koja se često dešava je da se usled pogrešne pripreme hrane i namirnica gube važni vitamini koji su neophodni za zdrav rad organizma. 

 

vitamini

 

GRUPE VITAMINA I NJIHOVA FUNKCIJA 

 

Vrsta vitamina:

 

Vitamini A, C i E su tzv. antioksidansi, koji u organizmu uništavaju slobodne radikale. To su posebno »agresivni molekuli« koji u većim količinama nastaju zbog stresa, pušenja, opterećenja okoline, konzumiranja alkohola itd.

 

Kompleks ACE (tzv.pušački vitamini) štiti ćelije organizma od raznih oštećenja i podržava imunolođki sistem. Nasuprot tome, B-vitamini su važni katalizatori za razmenu supstanci. 

 

Važne funkcije: 

 

Vitamin A: Odgovoran je za zdravu kožu, važan je za pravilan rast, zdravu funkciju kože i sluznica, pomaže vidu. Povećava imunitet i jača srce. PDK=0,8mg. 

 

Vitamin B1: »vitamin za nerve« Osigurava dobru sposobnost koncentracije, mentalnu snalažljivost, važan za razmenu ugljenohidrata. PDK=1.4mg. 

 

Vitamin B2: vitamin koji »može sve«. Učestvuje u razmeni ugljenohidrata i proteina, zatim kod svih funkcija podržava dejstvo vitamina A. PDK=1.6mg. 

 

Vitamin B6: vitamin koji je neophodan za pravilnu izgradnju i regulaciju mišićne mase, podstiče razmenu proteina i aminokiselina. Kod mnogih žena ublažava tegobe izazvane PMS fazom i depresiju. Važan je za pravilan rad nervnog sistema. PDK=2mg. 

 

Vitamin B12: osigurava stalno obnavljanje krvi. PDK=1mcg. 

 

Biotin (B8): utiče na zdrav, lep i sjajan izgled kože, kose i noktiju. Pomaže kod razgradnje ugljenohidrata i masnoća. 

 

Niacin (B3): cini organizam svežim i vitalnim. Pomaže funkcionisanju i besprekornom radu nervnog sistema i mozga. PDK=18mg. 

 

Proteinska kiselina (B5): unapređuje rast kose i utiče na pokretnost. Deluje na raspoloženje, jer kontroliše i niveliše proizvodnju adrenalina u organizmu. PDK=6mg. 

 

Folna kiselina: reguliše krvnu sliku i utiče na stvaranje novih ćelija. Važna je za probavni i nervni sistem. Smanjuje rizik pri rađanju dece, usled mogućeg rascepa završnog dela karlice. PDK=200-400mcg. 

 

Vitamin C: je zaštitni vitamin. Održava zdravu kožu, zube i kosti, povećava imunitet, detoksira organizam i pomaže mu kod apsorbovanja gvožđa. Utiče na zarastanje rana. PDK=60-250mg. 

 

Vitamin D: utiče na pravilan razvoj i jačanje kostiju i zuba. Neizostavan je za razmenu kalcijuma i fosfora, utiče na formiranje kostiju. PDK=5mcg. 

 

Vitamin E: zaslužan je za vitalnost i zdravu ili lepu kožu. Učestvuje u regenerisanju ćelije i sistemu krvnih sudova i kapilara, takođe štiti i pomaže sazrevanju spermatozoida. PDK=10mg, pusaci 100-200 mg. 

 

Vitamin K: pomaže zarastanju rana ili povreda. Utiče na optimalnu sposobnost zgrušavanja krvi. 

 

Osobe koje su dodatno opterećene (sport, teži fizički poslovi, naporne aktivnosti), izložene pojačanom stresu i uticaju okoline, ili nisu sigurne u pravilan način ishrane (zdrava hrana obogaćena potrebnom količinom vitamina), poželjno je da unose vitaminske preparate kao dopunu zdravoj ishrani

Komentari(0)
Ostavi komentar