Magazin

Zablude o astrologiji (1)

astrologija

 

Medijska pažnja i uticaji su svakako nezaobilazne kategorije, ali oni nameću i određene forme koje u izvesnoj meri menjaju značaj osnovnih kriterijuma vrednosti za pravilno razumevanje i saznanja astroloških normi i njenog suštinskog značaja.


U prilici smo da “konzumiramo” astrologiju na različite načine,a prvo treba razlikovati informacije o opštim horoskopima - tu su sadržaji o horoskopskom (sunčevom) znaku koji se objavljuju u različitim medijima (novinama, tv i radio stanicama, internet).


Osnovne i uopštene informacije koje se dobijaju samo za horoskopski znak (na nivou dvanaest znakova zodijaka) i prikazane najčešće na nivou godišnjih, mesečnih, nedeljnih ili dnevnih prognoza.


Zatim, lični horoskop je pojam koji uvek predstavlja “zaleđenu sliku neba u trenutku nečijeg rođenja” ili simbolicno rečeno to je “lična karta upisana na zvezdanoj mapi”.


Natalni (životni) horoskop je konkretna astrološka slika određene osobe i potencijalno predstavlja kompletan prikaz nečije “zivotne price” u svim aspektima realizacije koji postoje od trenutka rođenja do njenog konačista.


Natalni horoskop je uvek jedinstven, neponovljiv i originalan prikaz analize nečijeg života.


Bez namere da se pretenduje na kritikovanje određenih pojava, uticaja ili pojedinca, pokušaćemo da Vam predstavimo samo neke od osnovnih zabluda kako bismo rasvetlili dileme koje postoje u javnosti ili u svesti naroda.



Da li astrologija i astrolog može da odgovori na svako pitanje? 


Prvo, treba razlikovati mogućnosti koje ima sama astrologija i odgovor je verovatno - Da. 

Zatim, mogućnosti koje ima sam astrolog kao teoretičar ili praktičar, i odgovor je sigurno - Ne. 


U suštini astrologija je kao i svaka disciplina veoma kompleksna i nepregledna oblast saznanja, te u sebi verovatno sadrži odgovore na sva pitanja. Ali, astrolog koliko god da je dobar, iskusan i profilisan ne moze spoznati svu astrološku materiju i tajne.


Astrolog uvek svojim saznanjem ostaje na početku novog puta ili otvaranjem jednih vrata, otkriva nova vrata saznanja kao u svakoj nauci ili oblasti znanja. 


Znači, ne treba sumnjati u mogućnosti i domet same astrologije, ali treba afirmativno sumnjati u mogućnosti astrologa, jer u svom radu on se neminovno sudara sa izvesnim ograničenjima i uvek sa novim (ne)znanjem. 



Koliko je važna astrološka teorija i praksa? 


U osnovi kao u svakoj nauci ili učenju, teorija i praksa se prožimaju, ali poznato je da dobar teoretičar ne mora obavezno biti i dobar praktičar. Naravno, dobar praktičar to ne može postati bez prethodne faze učenja i teorijskih istraživanja. Dobro je da se što više preklapaju obe mogućnosti, ali u realnosti to nije pravilo.



Da li astrolog može da pogreši? 


Naravno - Da. Ne zaboravite i astrolog je običan “smrtnik”, te i on greši u svom radu. Poželjno je da radi na svom usavršavanju i da što manje greši. Svaki astrolog treba tome da teži, ali ukoliko ima očuvanu zdravu svest, on je svestan i svojih ograničenja. Nije problem pogrešiti, ali je problem nemati svest o svojim greškama i zabludama ili to poricati. 


Važno je imati svest o tome da se astrolozi međusobno razlikuju, kao i ostale osobe u svim drugim profesijama. Svako od astrologa učestvuje i svojim psihološkim profilom na način rada i deluje svesno i nesvesno na kompletnu profesionalnu sliku i interakciju sa klijentom, što znači da uvek unosi i ostavlja i svoj “lični pečat”.



Da li astrolog ima pravo da slaže? 


U suštini odgovor bi trebalo da glasi - Ne. Ali, treba razlikovati moralne kategorije i definisati pojam laži na više nivoa. Psihologija razlikuje više nivoa laži (bele, sive i crne laži), te u tom smislu i astrolog mora dobro da proceni da li odgovor na neko pitanje može više da naudi klijentu, nego da mu pomogne.


Jednostavno postoje pitanja-odgovori koje treba mudro prećutati. Možda još uvek nije pravi trenutak da se čuje odgovor, ili sam astrolog nije ključna osoba koja treba da daje odgovor. Poželjno je uvek usmeravati osobu u dobrom pravcu odgovora ili rešenja, ali nikada ne zavaravati ili govoriti suprotno od istine, ili davati lažnu nadu.



Da li astrolog treba da odgovori na svako pitanje? 


U suštini odgovor je - Ne. Znači, uvek postoji određena kategorija odgovora na koje ne treba da dajete odgovor, koliko god da ste sigurni i imate precizan uvid.


Teško je definisati i navesti sve kategorije pitanja na koja ne treba odgovarati, ali to su obično pitanja o smrti; zatim, ona koja zadiru u život neke druge osobe za koju postoji određeno interesovanje ili radoznalost da se sazna odgovor; takođe ne treba davati odgovore koji mogu da naruše psihološki ili duševni mir osobe kojoj se radi analiza, kao i odgovori koji mogu da povrede nečiju privatnost, intimu, interese i sl. Naravno, postoje i ona pitanja za koja nije pravi trenutak da se čuje odgovor.


U tom smislu, važan je vremenski period kada se nešto dešava, kao i svest i kvalitet života kroz koji osoba prolazi. Postoji izreka "Sve u svoje vreme".



Da li astrolog može da analizira nečiji lični horoskop ili da odgovori na konkretno pitanje u blic osvrtu? 


Naravno da - Ne. U želji da se dobiju što brži odgovori, ljudi pretpostavljaju da je to moguće. A u pokušaju da se ostvari što veći efekat, astrolozi daju instant odgovore koji su, najblaže rečeno, vrlo sumnjivi.


Da bi se kvalitetno, ozbiljno i profesionalno uradila nečija analiza Natalnog horoskopa, obično je potrebno više sati ili više dana. Zatim, koliko god opširno i studiozno radili nečiju analizu Natalnog horoskopa - to je uvek nedovršena priča ili svaki horoskop ustvari predstavlja “beskrajnu priču”.



Da li astrolog ume da zavarava ili obmanjuje? 


Na žalost, odgovor je - Da. Ali, pod tim se podrazumeva isključivo komercijalno eksponiranje, kada se težište stavlja na scenski nastup i privlačenje medijske pažnje. Međutim, konkretno u radu sa klijentima - to je svako priča za sebe te ne možete davati objektivni sud, već samo potencijalnu pretpostavku.



Šta predstavlja najteži zadatak za astrologa ili kakva je to vrsta analize? 


Svakako, to je određivanje preciznosti za neki odgovor, prvenstveno se to odnosi na datumski ili vremenski period. Dakle, teškoću predstavlja određivanje preciznog datuma (perioda) kao odgovora na neko pitanje ili konkretno analiza koja se radi za kraći vremenski period.


Logično, gradacija analiza svih horoskopa se kreće od natalnog (životnog), solarnog (godišnjeg), periodičnog (šest, pet, četiri, tri, dva meseca) do lunarnog (mesečnog) ili dnevnog horoskopa. U tom smislu, najteže je raditi analize na mesečnom ili dnevnom nivou, kao i precizno određivati datumske događaje.



Ko je najbolji astrolog? 


Jednostavno nema “najboljeg astrologa”, jer ne postoje ni utvrđeni merni instrumenti ili parametri koji bi odredili nečiji nivo na takmičarskoj skali. Ako neko sebe deklariše ili propagira kao “najboljeg”, obično je reč o marketinškom triku ili to potencijalno ukazuje na određene psihološke karatkeristike i probleme ličnosti.


Ako to čine mediji, ponavlja se već poznati i rabljeni princip senzacionalizma koji ima za cilj da skrene veliku pažnju javnosti.


Astrolog koji drži do visokog profesionalnog nivoa, a to podrazumeva i negovanu svest o zdravim kriterijumima vrednosti i moralnim standardima, neće sebe deklarisati na takav način i neće dozvoliti da ga neko marketinški predstavlja kao scensku marionetu.

 

Pročitajte i drugi deo teksta o zabludama vezanim za astrologiju.

Komentari(0)
Ostavi komentar