Uloga Ascendenta (podznaka) u natalnom horoskopu


Uloga ascendenta (uzlazni znak ili podznak) uvek ima primarno znacenje u predstavljnju i opisu natalnog horoskopa. Kako akademska, tako i popularna tj. moderna astrologija isticu da ascendent ima domenantan uticaj, medjutim, ne postoji potpuna saglasnost u pogledu nadredjenosti ili prevlasti natalnog znaka u odnosu na podznak.

U astroloskim krugovima postoje tri struje teoreticara koje na razlicite nacine tretiraju odnos sa aspekta i stepena nadredjenosti natalnog znaka u odnosu na podznak. Prva struja teoreticara istice da u natalnom horoskopu (svake osobe) od trenutka rodjenja do odprilike tridesete godine, dominantnu ulogu ima natalni znak, a da nakon tridesete godine prevlast dobija ascendent ili podznak, sa tendencijom da je njegov uticaj vremenom sve jaci.

Druga struja istice upravo suprotno "pravilo" tj. da u natalnom horoskopu (svake osobe) od trenutka rodjenja do otprilike tridesete godine dominantnu ulogu ima ascendent ili podznak i da nakon tog perioda, posle tridesete godine prevlast dobija natalni znak, sa tendencijom da je njegov uticaj vremenom sve jaci.

Treca struja teoreticara smatra kako su oba principa tacna, jer u praksi se potvrdjuju obe varijante, tako se ne moze ultimativno postaviti samo jedan princip. Znaci, samo na osnovu konkretnog horoskopa (kod odredjene osobe) se moze pouzdano tvrditi o prioritetu odnosa natalnog znaka i ascendenta tj. podznaka.

Atributi i svojstva na koja ukazuje Ascendent (podznak) ili vrh prve kuce predstavlja Vas prirodni ili bazicni stil celokupnog izrazavanja licnosti, a u to spadaju: fizicka pojava, izgled, nacin odevanja, ponasanje, maniri i govor. Zatim, opisuje Vasu drustvenu licnost (razlicitu od Vase individualnosti), nacin na koji "vidite" svet oko sebe, narocito stepen i nivo razvoja samosvesti. Otkrivaju se afiniteti koje licnost poseduje, kao i sklonosti koje izrazava i ambicije ili ciljeve prema kojima se usmerava.

Osnovna fraza koja ilustruje i izrazava ulogu Ascendenta je -- "Ja jesam". Na osnovu polozaja ascendenta u natalnom horoskopu astrolog dobija jasnu sliku o ranom detinjstvu osobe, kroz njeno porodicno okruzenje i uslove koji su je pratili odmah nakon rodjenja. Podznak ili vrh prve kuce pruza vazne informacije o zdravstvenom stanju; na osnovu njih se stvara klinicka slika psiho-fizickog stanja odredjene osobe.

Astromedicina (jedna od osnovnih grana astrologije) narocito posvecuje paznju ascendentu -- prvoj kuci zato sto njome vlada uzlazni znak koji obrazuje vitalnost i unutrasnju snagu ili slabost fizicke konstitucije. Zatim, ascendent pruza uvid u kvalitet, stanje i snagu volje koju licnost poseduje, kao i njenu fleksibilnost ili prilagodljivost prema okolini. Iskusan astrolog na osnovu pazljive analize prve kuce ima uvid u emocionalno stanje licnosti, otkriva njene sposobnosti, navike, afinitete, fiksacije i spremnost na samodisciplinu. Naravno da se i ovi faktori odrazavaju na zdravstveno stanje ili na psiho-fizicku ravnotezu i raspolozenje zato sto ponasanje, bilo pozitivno - afirmativno ili negativno - destruktivno, ima veliki uticaj na zacetak, razvoj i stanje bolesti.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com