KO JE KRIV
Svi medjuljudski odnosi su uvek mnogo slozeniji nego sto nam se cine i to ne samo na prvi pogled, vec i onda kada se bavimo slozenijim analizama i raslojavanjem raznih faktora ili okolnosti koji uticu na nivo kvaliteta. Postoje brojne studije i istrazivanja o medjuljudskim ili interpersonalnim odnosima iz razlicitih domena psiholoskih, socioloskih, kulturoloskih i drugih oblasti saznanja. Medjutim, koliko god se trudimo da svoju svest prosirujemo na saznanja koja dobijamo iz razlicith oblasti nauke ili ucenja, i koliko god da analiticno raslojavamo sve moguce nijanse tih saznanja sigurno je da nikada nemamo potpunu sliku ni o sebi samima, a kamoli o drugoj osobi i o drugima, ili o svim zajednickim aspektima i ciniocima koji ucestvuju u (ra)stvaranju nase veze i odnosa.
U takvom kontekstu razmisljanja, jasna je i poruka "covek je coveku tajna najveca", a sta je onda tek zivot - tajna nad tajnama? Jer, zivot je veci ili iznad svakog coveka.
Naravno nikakve prepreke ili ogranicenja na zivotnom putu ne treba da nas obeshrabre, jer i one predstavljaju napor za uzdizanjem, ako ih pravilno sagledavamo kroz protok vremena koje donosi ukupna lepota zivljenja.


Postoje osobe koje vremenom prosiruju svoja saznanja na razlicite nacine, pre svega stecenim iskustvom i zivotom - gde je akcenat na sustini kvaliteta zivota kojim zivimo. Psiholozi uz sve aspekte licnosti koji su vazni za njeno pravilno formiranje i dalje sazrevanje, posebno naglasavaju i uticaj EQ (emocionalna inteligencija). A poznato je, kako je emocinalna inteligencija vaznija od IQ (koeficijenta inteligencije) za kompletnu ostvarenost kroz razlicite aspekte zivljenja, kao i za ostvareni zivot u pravom smislu. Zatim, poznato je da se IQ se ne moze menjati tokom zivota (mogu se samo unaprediti odredjene sposobnosti i aspekti inteligencije), dok se koeficijenat emocionalne inteligencije moze neprekidno razvijati i unapredjivati tokom celog zivota. Upravo neprekidnim razvijanjem emocionalne inteligencije unapredjujemo svest o sebi i o drugima, tj. prosirujemo ne samo svoje saznajne vidike, vec i svest i podizemo nivo emocionalnog razumevanja i asimilacije kompletnog sveta u sebi, drugih u sebi, kao i sebe u drugima kroz unutrasnju i spoljasnju refleksiju.


Ili poznato je, da "srecu spoznaju samo oni koji su mudri, a ne oni koji su bogati". Samo vremenom covek postaje mudar i prepoznaje "prave vrednosi i strpljivo gradi svoju srecu", i samo vremenom moguce je izrazi svoje "unutrasnje svetlo". Takodje, mudar covek odlicno zna i da nemudar covek to "svetlo" nikada ne trazi, on razume ono sto nam je dato i ono nije dato - kao ukupnu sliku.

U svim medjuljudskim odnosima i narocito kroz emocinalne relacije i veze, onda kada se ti odnosi narusavaju, prekidaju ili potpuno gube, jedno od najcescih pitanja je "ko je kriv"? Da li ima ili nema smisla postavljati sebi i drugima to pitanje i da li ima smisla pokusavati "olaksati" sebi za pogresne izbore koje smo napravili, pogresne poteze koje smo povukli, pogresne odluke koje smo doneli ... (ne)krivica ne lezi u drugima kao opravdanje, olaksanje ili iskupljenje. Uvek imamo mogucnost da u sebi pronadjemo odgovore, ali duhovno-emocionalnih raskrsnica i puteva spoznaje je mnogo i od nas zavisi kojim pravcem se krecemo. Jer, nas karakter je i nasa sudbina ili obrnuto - nasa sudbina je i nas karakter. Uvek imamo mogucnost da i u onoj "najcrnjoj situaciji" pronadjemo odgovore "a zasto je to dobro"? Sta smo naucili, sta nam sve donosi afirmaciju, koliko smo podigli nivo empatije, koliko smo plemenitiji postali. Naravno, uvek ce neko to prokomentarisati "lakse je to reci nego i uciniti", ali jasno je da nije nemoguce to i uciniti i da nekom uvek treba i dobar "izgovor" za svoje (ne)mogucnosti.


Ako sve ovo sada posmatramo iz astroloske prizme, pitamo se koji to aspekti olaksavaju ili otezavaju mogucnosti razvoja emocionalne inteligencije, nivo licne i socijalne afirmacije, duhovnu sirinu i uzdizanje. Kada je rec o licnom, odnosno natalnom ili zivotnom horoskopu uz osnovne karakteristike znaka i podznaka, polozaja MC-a, kvaliteta i intenziteta ostalih polja licnog horoskopa, posebno su vazni aspekti Sunca, Meseca, Jupitera, zatim Merkura i Saturna, uz aspekte Urana, Neptuna i Plutona. Npr. tako iritirajuci aspekti izmedju Sunca i Meseca, ili Sunca i Jupitera ukazuju na razlicita zastranjivanja (u zavisnosti i od polja u kojima se nalaze) u potrebi za licnim isticanjem do eksentricnosti; dok iritirajuci aspekti izmedju Meseca i Saturna ili Plutona navode na emotivnu hladnocu do okrtunosti ili do raznih sado-mazihistickih uloga; iritiraju aspekt izmedju Saturna i Urana ili Plutona (i u zavisnosti od polja u kojima se nalaze) ukazuje na nedostatak empatije do potrebe za mucenjem i terorom nad drugima. Nasuprot tome skladni aspekti izmedju Sunca i Jupitera ili Meseca donose duhovnu i emocinalnu sirinu, podsiticu skladne emocionalne i socijalne odnose; zatim izmedju Jupitera i Neptuna ili Urana donose potrebu da se svet evoluira i da se uspostavi harmonija.

Naravno i u domenu astrologije sustinski bitno poglavlje predstavljaju nasi razliciti medjuljudski ili interpersonalni odnosi, kao i emocionalni odnosi i veze. Kroz uporedne aspekte dva licna ili natalna (zivotna) horoskopa, moguce je videti (ne)kvalitet i (ne)kontinuitet tih odnosa. Prvo, da li je uopste moguca veza izmedju dve osobe, a zatim priroda, nivo i snaga kvaliteta tog odnosa, kao i mogucnost trajanja neke veze, odnosa, partnerstva ili zajednice su pitanja na koja je moguce dobiti vrlo precizne odgovore. Skladni odnosi pre svega izmedju Sunca, Meseca, Venere i Jupitera podsticu nivo ukupnog zadovoljstva i ostvarenosti kroz asimilaciju dva bica i obecavaju harmoniju. Dok iritirajuci aspekti izmedju Meseca i Saturna ili Plutona, ukazuju na emocionalnu dezorijentaciju i kontinuiranu patnju; zatim izmedju Saturna i Marsa ili Urana vode ka neminovnim prekidima; a izmedju Marsa i Neptuna ili Plutona vode ka sado-maohistickim odnosima, koji lako mogu da prerastu i u (samo)zrtvovanja.

I da se vratimo na pocetak nase price, da li mucenik trazi svog mucitelja i da li se mudar i srecan covek radja ili to postaje? I to su pitanja koja imaju svoje odgovore, jer na svako pitanje - postoji i odgovor, za svaki problem - postoji i resenje, za svaku bolest - postoji i lek, a za svaku srecu - postoji i jasan razlog kada se posmatra kompletna slika zivota kroz sveukupnu lepotu zivljenja.

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAŠ IZBOR BUDE NAŠE
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com