Popularna astrologija
Upoznajmo zodijak - Ovan


Pojam zodijak oznacava pojas ili prsten na nebu. Kroz taj pojas - zodijak se odvijaju "prividna" kretanja Sunca, Meseca i planeta Suncevog sistema. Inace, ovaj pojam srecemo jos u doba Vavilona, kada su ga cuveni vavilonski astronomi podelili na 12 "jednakih" delova, od po 30 stepeni longitude i potom ih nazvali zodijackim znacima. Dakle, svaki znak je dobio ime po sazvezdju koje se u njemu nalazilo u to vreme, a kako su sazvezdja uglavnom nosila imena zivotinja i pojas je dobio naziv "zivotinjski". Stoga, termin zodijak u osnovnom ili izvornom prevodu znaci - "zivotinjski krug".


Interesantno je napomenuti da postoje teoreticari koji veruju da postoji 13 sazvezdja, odnosno da se izmedju sazvezdja Skorpiona i Strelca nalazi taj "13. znak" ili sazvezdje, a koje nosi naziv Zmijonosa. Naravno, sa stanovista akademske astrologije ova terija se odbacuje jer postoji drugacije tumacenje i objasnjenje. Zmijonosa je "cist" astronomski pojam, jer to je "deo sazvezdja" koji vec postoji u okviru sazvezdja Skorpiona - nema nikakvog valjanog razloga ili govora o potrebi za uvodjenjem 13. horoskopskog znaka. Uostalom, svi astroloski tragovi ili dokazi iz proslosti potvrdjuju postojanje 12 horoskopskih znakova ili 12 osnovnih sazvezdja, jedino su neki simboli u predstavljanju znakova "delimicno promenjeni". Tako je u doba Vavilona Skorpion bio predstavljen likom orla, znak Jarca je predstavljen likom ribe i vepra, a znak Device - klipom. Naglasavamo da je Vaga jedini predmet u zodijaku, dok su jedino Vodolija i Blizanci predstavljeni ljudskim likom. Tek kasnije, u doba srednjeg veka, Klip je "zamenjen" simbolim ljudskog lika koji predstavlja Devicu.


Zodijak se sastoji od 12 znakova - horoskopski znaci:

Prvi znak je OVAN - ARIES
VLADAJUCI ZNAK I VLADAJUCA PLANETA: vlada od 21. marta do 20. aprila. Njegov simbol je PLAMEN ili VATRA.


OSNOVNE KARAKTERISTIKE I OSOBINE ZNAKA
OVAN je prvi astroloski znak i u okviru prirodnog horoskopa predstavlja prvo polje ili prvu astrolosku kucu.


Ovan je prodoran, energican, impulsivan, egoistican, nepazljiv, infantilan, naivan, vedar, smeo, brz, borben, ali i pozitivan. Po elementu je - vatreni, po kvalitetu - kardinalan, po temperamentu - kolerican, po stilu izrazavanja - ekstravertiran, po nacinu delovanja - aktivan, po vrsti - muski znak. Vladajuca planeta ovog znaka je MARS (najjaci uticaj ili moc na ovaj znak ima danju), njegov suvladar je PLUTON (najjaci uticaj na njegovo ponasanje ima nocu).

Mars je u rimskoj mitologiji predstavlja boga rata, simbolizuje zestinu, agresivnost, nasilnost, snagu, izdrzljivost, zelju za pobedom. Pluton u rimskoj mitologiji predstavlja Boga pakla i vlada podzemnim svetom, Hadom, simbolizuje fizicku, mentalnu i "skrivenu" moc, ima dominaciju, pokorava druge, "trazi zrtve", beskrupulozan je, nasilan i destruktivan.

PSIHOLOSKI PROFIL OVNA

Po svom osnovnom ili primarnom temperamentu Ovan pripada kolericnom tipu.

Dominantne osobine kojima se na najbolji nacin opisuje psiholoski portret ovakve licnosti su: smelost, hrabrost, borbenost, energicnost, upornost, preduzimljivost, infaltilnost. U skladu sa svojom prirodom, Ovan ostavlja utisak velikog optimiste i idealiste. Deluje veoma odvazno, izazovno i vrlo ambiciozno. Okolina ga dozivljava kao dinamicnu i zustru osobu, takodje deluje vrlo napetu, radno i militantno.

Ovan je tip "vodje", predvodnik i inicijator, nije i ne prihvata da bude sledbenik. On stremi ka nekim istaknutim, glavnim ili vodecim ulogama. Izvesno je da Ovan posedujete ogroman sarm, duhovitost i veselu ili zabavljacku prirodu. Medjutim, istovremeno mu se pripisuje i avanturisticki duh, kao i nerazumna ili "lucidna - divlja odvaznost", a te osobine kod nizih tipova dovode do egoizma i do nekontrolisanih potreba za dokazivanjem svoje snage, moci ili uticaja, kao i do zelje za "pobedom po svaku cenu".

U sustini, Ovna najvise privlace veliki izazovi, potreba za dokazivanjem i zelja za pobedom. Zanimanja i aktivnostima u kojima obicno postize veliki uspeh su: sport i razliciti zanati ili poslovi u kojima se potencira izazov, avantura, energija, sloboda, samostalnost, nezavisnost, rivalstvo ili takmicarski kakakter. Odgovaraju mu ceste promene i poslovi koji podrazumevaju putovanja, razmene, kontakte, veze i dinamican tempo.

Savet: Pozeljno je da kod sebe podstice strpljenje, umerenost i samokontrolu. Njegovi primarni ciljevi su: poriv za dokazivanjem ili potreba da ostvari predvodnicku ulogu, mesto ili istaknutu poziciju. Njegova kljucna rec je preduzimljivost ili aktivnost, a osnovna fraza: Ja sam!


ZDRAVLJE: Osetljivi su glava, zubi, gornja vilica, lice, mozak, nervni sistem, oci (cesce levo), bubrezi. Savetujemo da redovno kotrolise krvnu sliku i pritisak, kao i da prilikom ishrane izbegava previse mesa i suvise zacinjena jela. Zatim, treba da bude oprezniji u saobracaju i u rukovanju ostrim predmetima, alatom ili oruzjem.

USAGLASAVANJE: Ovan se najbolje slaze sa osobama u znaku Lava, Strelca, Vage i Skorpiona. Umereno se slaze sa Vodolijom i Blizancima. Ambivalentno sa Ribama i Bikom. A izuzetno lose sa Rakom, Jarcem i Devicom.


Poznate osobe rodene u sazvezdju Ovna su: Kazanova, Lenjin, Cehov, Bah, Van Gog, Ivan Grozni, E. From, E.Zola, C.Caplin, M.Brando, O.Sarif, V.Biti, Z.P. Belmondo, Dajana Ros, E. Klepton, G. Bregovic, M. Kapor, V. Rakocevic, I. Kralj.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com