Spavati zajedno ili odvojeno
Mladi ili zaljubljeni parovi ne mogu ni da zamisle, da spavaju odvojeno ili jedno bez drugoga. Vlada ubedjenje da pripijati se jedno uz drugo, osecati kozu i narocito mirise partnera, maziti se, ljubiti se i voditi ljubav u zajednickoj postelji, predstavlja najvaznije ljubavno zadovoljstvo zaljubljenih i srecnih parova. A da li je, bas tako?
Ipak, u relanosti se desava da nakon »duzeg vremena« zajednickog zivota, krevet moze postati i mesto gde izbijaju »prve varnice«: jednom od partnera uveliko pocinje da smeta nesiguran san ili ponasanje onog drugog, npr. nervozno reaguje na ucestale pokrete, premestanja, preotimanje pokrivaca, sumove, hrkanje i ostalo. To su dovoljni razlozi za jutarnju neispavanost, nervozu, mamurluk, svadje i razmirice koje slede.

Dakle, postavlja se pitanje sta je bolje: da li da parovi spavaju zajedno ili odvojeno?
Psiholozi daju razlicite konstatacije, jer obe mogucnosti realno nude svoju dobru i losu stranu. Svi se slazu u konstataciji, da sumovi partnera smetaju jedno drugome i da od toga oboje postaju razdrazljivi ili agresivni. Ta agresivnost, svakako moze imati i negativan uticaj na seksualne odnose partnera. Naravno, ne znaci da odmah treba imati ovakav stav da treba spavati odvojeno, ali mnogi psiholozi preporucuju »nervoznim parovima« bas tu varijantu.

U eksperimentima koji su sprovodjeni kod parova sa problemom »smeta mi kako spava on(ona)«, mnogi psihijatri koji su sprovodili terapiju »spavajte odvojeno«, na kraju su ostvarili zadivljujuce rezultate. Za vise od 80% bracnih parova, krevet je ponovo postao »ljubavna postelja« gde se razmenjuju osecanja medjusobne pripadnosi. Da bi ljubavni zivot parova bio stabilan, i emocionalno i seksualno, psihijatri predlazu »dodatne terapije«: cesce izlete i putovanja, promenu mesta boravka, slobodniju seksualnu mastu, i vrlo otvorene, tj. iskrene razgovore sa medjusobnim ugadjanjima.

Mnogi naucnici pokusavaju da objasne intimne odnose partnera i kroz ponasanje koje se manifestuje, tokom »zajednickog spavanja u istom krevetu«.
Osnovne konstatacije su: da parovi koji spavaju zagrljeni ili pripijenih tela, ne moraju i da imaju stabilne odnose. Moguce je da se radi o »prividnoj ljubavi«, koja je zasnovana na jakom seksualnom ili erotskom naboju. Zatim, mnogi seksolozi isticu da ima parova koji se nalaze u veoma harmonicnim odnosima, iako spavaju okrenuti ledjima jedno drugom.

Svi naucnici se slazu u konstataciji: spavati zajedno ili odvojeno – to nije bitno (presudno). Za formiranje ljubavne veze i ocuvanje dobrog zajednickog zivota najvazniji (presudni) faktori su: uzajamno poverenje, razumevanje i postovanje medju partnerima. Ako parovi zasnivaju i neguju svoj intimni zivot na ovim faktorima, ujutro ce se buditi svezi, zadovoljni i srecni u osecanju pripadnosi koja ih povezuje, ma koliko da su fizicki blizu ili »udaljeni« jedno od drugog.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com