Magazin

Refleksologija - Zdravlje na dlanu

refleksologija

 

Ova metoda lečenja polazi od osnovne postavke da se refleksne zone čitavog organizma nalaze na dlanovima i na tabanima. Smatra se da životna energija teče određenim putanjama (meridijanima) kroz naše telo, a da su te putanje povezane sa svim organima.

 

Stimulacijom određenih tačaka na tim putanjama, bilo da se radi iglom (akupunktura) ili tretman pritiskom prstiju (akupresura), mogu da se uklone različite tegobe, tj blokade za pravilan protok životne energije. 


Noviji doprinos razvoju refleksologije dao je Vilijem Henri Ficdžerald (1872.-1942.), americki lekar. Dr Ficdžerald je sakupio dosta podatka o ovoj metodi među indijanskim plemenima, koja su praktikovala lečenje stimulacijom refleksnih zona.

 

On je telo poput globusa podelio na deset uzdužnih zona (uzdužnim i poprečnim linijama), tako da svaka prolazi od jednog prsta na stopalu i penje se do mozga, pa se duž ruke spušta do prsta na šaci.


Organi svake zone su međusobno povezani, tako npr. poremećaj u radu bubrega može da se odrazi na oko, ili zglob malog prsta je u vezi (reflektovan) sa zglobom kuka.

 

Budući da se zone završavaju na dlanovima ili stopalima, svaki organ ima svoju tačku na tim mestima. Nervni završeci koji se nalaze na dlanovima ili stopalima, prenose informaciju duž kičmene moždine do mozga i zatim, do pojedinih delova tela. 



MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA PRIMENE REFEKSOLOGIJE 


Uspešno mogu da se spreče ili ublaže razni oblici svakodnevnih tegoba, kao što su: glavobolja, iscrpljenost organizma, psihosomatske tegobe, a od velike pomoći je pri otklanjanju stresa jer doprinosi opuštanju i ponovnom uspostavljanju psihofizičke ravnoteže, zatim efikasno deluje protiv nesanice, ekcema i različitih alergijskih pojava, utiče na dijereu, dismenoreu, dermatološke probleme, otklanja bolove u leđima i kostima.


Opšte stanje organizma se vrlo brzo poboljšava, jer sama masaža podstiče bolju cirkulaciju i protok kisonika u krvi, zatim stimuliše stvaranje limfe koja reguliše izbacivanje štetnih materija iz organizma i utiče na stvaranje ćelija imunološkog sistema.

 

Primena ove masaže može i da podstakne lučenje materija u organizmu koje deluju analgetski i ublažavaju pojavu bola.


U suštini, ovim procesom se razbijaju blokade životne energije, te organizam može samog sebe da leči. 

 

Prednost masaže u odnosu na akupunkturu je u tome što ne morate tačno da pogađate određenu tačku, već možete da masirate celu površinu i da to deluje stimulativno na organizam. 


Ipak, postoje i određene mere opreza. Masažu ne treba primenjivati prilikom: unutrašnjih povreda, visoke temperature, unutrašnjih i spoljašnjih rana, dermatoloških povreda na rukama, ukoliko postoji opasnost od tromboze, kod trudnica ili kod osoba koje imaju ugrađeni pejsmejker. 


Masažu je najbolje poveriti stručnjaku, ali i sami možete mnogo da učinite u prilog boljoj psihofizičkoj ravnoteži i revitalizaciji. Možete da otklonite različite svakodnevne smetnje i da osetite vidljivo poboljšanje. 

 


OSNOVNA PRAVILA MASAŽE 


Zagrevanje dlanova postiže se trljanjem jednog o drugi, otprilike oko jedan minut, tako u njih dospeva više energije i oni postaju osetljiviji na spoljne nadražaje. 


Za masažu je najbolje je da primenjujete “tehniku gusenice”, u kojoj palac ima vodeću ulogu. Postavite palac na određenu refleksnu zonu druge ruke, tako da koristite i snagu šake (a ne samo palca). Masirajte palcem imitirajući pokret gusenice (tamo-amo), ne podižući ga sa površine kože.

 

Ove pokrete treba da radite u intervalu od nekoliko sekundi do više minuta, tretirajući površinu kože milimetar po milimetar. Ako pri tome osetite uznemirenost ili bol, odmah prekinite sa masažom. 


Nema razloga za strah, jer takva reakcija organizma samo potrvrđuje da su se aktivirale snage za samoisceljenje. Masažu ponovite sledećeg dana, važno je da ovaj postupak redovno ponavljate.

 

Najbolji efekat možete da postignete kada više puta dnevno po nekoliko minuta masirate određeno mesto nego da to radite jednom nedeljno po čitav sat. 


Kod akutnih bolova brzu pomoć pruža pritisak za smirivanje. Palcem blago pritisnite određenu tačku, ali nemojte je masirati. Nakon dva-tri minuta, bol u određenom delu organizma treba polako da popušta. 


refleksologija

 

 

TIPIČNE TEGOBE 


Glavobolja 

Masirajte sve prste tehnikom gusenice, polazeći od jagodica prema dlanu (tu se nalaze zone za glavu). Ukoliko bol u glavi polazi iz ramenog pojasa, masirajte zonu za ramenu muskulaturu koja se nalazi u delu dlana odmah ispod korena prstiju.

 

Ako nemate vremena za tehniku gusenice, dovoljno je samo da spojite jagodice levog i desnog dlana i da ih oko dva minuta snažno trljate jedan o drugi. 


Nazeb 

Masirajte zonu nosa i ždrela, prvi članak od vrha palca. Dodatno možete da blago prelazite prstima preko kožice između prstiju, jer se na takav način preko limfnih sudova izbacuju štetne materije i višak tečnosti. 


Želudac i creva 

Masirajte zonu za želudac (kožica između palca i kažiprsta), a zatim i dalje naniže čitav deo dlana do zgloba šake (problemi sa tankim i debelim crevom).

 

Ukoliko su problemi psihosomatske prirode, dakle izazvani napetošću i stresom, treba dodatno masirati jagodice palčeva (zone za mozak). 


Menstrualne tegobe 

Kod predmenstrualnih tegoba praćenih depresivnim raspoloženjem i nabreklim i bolnim grudima, treba primeniti masažu: prvo desni, a zatim levi palac izmasirate tehnikom gusenice, od jagodica naniže.

 

Tu se nalaze zone za mozak, hipofizu i štitastu žlezdu, koji regulišu rad hormona. Ukoliko su menstruacije suviše bolne, treba masirati solarni pleksus u centru dlana, kao i zone za jajnike. 


Bolovi u leđima 

Kod ovih bolova pomaže masaža spoljnih strana palčeva (kičma), a ako su ukočena ramena, trebalo bi dodatno masirati zone ramenog pojasa (na dlanovima, odmah ispod korena prstiju). 


Poremećaji sna 

Smirujuće deluje masaža zone solarnog pleksusa. To je centar vegetativnog nervnog sistema. 


Upala bešike 

Masirajte deo između kažiprsta i srednjeg prsta u pravcu korena palca, tu se nalazi refleksna tačka za bešiku. Ova masaža pomaže i izbacivanju bakterija i reguliše pravilnu funkciju bešike. 


 

ZONE NA DLANOVIMA 

 

jagodice sva četiri prsta, obe ruke, bez palčeva- sinusne šupljine 

  • jagodice oba palca - mozak 

  • prvi zglobovi (od vrha prsta ka dlanu) kažiprsta i srednjeg prsta, obe ruke - oči 
  • prvi zglobovi (od vrha prsta ka dlanu) domalog i malog prsta, obe ruke - uši 
  • prvi zglob (od vrha prsta ka dlanu) unutrašnja strana palca, obe ruke - štitasta žlezda i hipofiza 
  • zona iznad prvog zgloba i korena nokta (od vrha prsta ka dlanu) spoljašnja strana palca, obe ruke - nosna šupljina i ždrelo 
  • koren palca, obe ruke - bešika 
  • kožica između palca i kažiprsta obe ruke - želudac 
  • rubna (spoljašnja) linija palca (od korena nokta do korena šake) obe ruke - kičma 
  • koren šake (tz. venerin breg) obe šake - creva 
  • srednji (centralni) deo dlana, oba dlana - solarni pleksus, dijafragma 
  • pojas ispod korena prstiju, kod obe šake - ramena 
  • zona spoljašnjeg dela ruke (ispod korena šake) obe ruke - jajnici

Pročitajte još i Refleskologija - masaža stopala. 

Komentari(0)
Ostavi komentar