Đavo

XV Umerenost

 

Došlo je vreme da se suočimo sa Đavolom. Kao važna arhetipska figura, on po pravilu pripada raju, ali je pao…sećate se? On je prestao da radi i napustio raj. Tvrdi da je zaslužio bolji odmor i veća ovlašćenja. Način na koji je delovao bio je suptilan: organizovao je anđele da podignu revoluciju iza leđa velikog Šefa, istovremeno uvlačeći se gospodaru pod kožu. Bio je ljubomoran na sve, specijalno na ljudski rod. Mrzeo je Adama zamerajući mu na njegovom vladanju baštom raja. Kako je samo uživao iskušavajući Evu i rasturajući Raj! Iskušavanje i dalje ostaje njegova specijalnost. Ako pogledate njegov portret u tarotu, videćete kako je nagomilan ekstremitetima. Na glavi mu se nalazi rog jelena, mužjaka, ima kandže krvoločne zveri i krila slepog miša. Predstavlja se kao muškarac, iako ima ženske grudi. Simbolično njegov zlatni šlem pripada Votanu, tevtonskom bogu, kome je takođe pripisivana ženska žučna narav i potraga za osvetom, kad god mu je moć bila uzdrmana. Đavo nosi mač, ali drži ga veoma pažljivo za sečivo u levoj ruci. Očigledno je, da je njegov odnos prema oružju nesvestan, čak ne bi ni znao da ga iskoristi kada bi mu zatrebalo, što simbolizuje da je njegov odnos prema muškom svetu skoro bez efekta. Satanin mač izgleda kao da će ga povrediti. Ali oštrica izgleda još opasnije, samim tim što nije pod njegovom kontrolom. Naš Đavo je verovatno nasledio neke osobine i od Tijamate, vavilonske boginje haosa, koja je imala oblik rogate i kandžaste živine. On i dalje drži koplje u levoj ili “zlokobnoj” ruci, tako da je njegova energija usmerena ka sukobu, a ne miru i pre ka moći, nego ka ljubavi.

 

Uprkos činjenici da je ova tarot figura stvorena da skače i napada noću, on ima jednu olakšavajuću okolnost: par zlatnih rogova sa parošcima. Rogovi su stari simbol za nov život i duhovnu regeneraciju, a zlatni rogovi predstavljaju poseban simbol Božanske vatre. Đavolova uloga je toliko dvosmislena, da je često nemoguće znati šta on smera. Sa jedne strane, on nas navodi na neposlušnost, nagovara nas da probamo zabranjeno voće i progutamo gorko-slatki komadić dobra i zla. Sa druge strane, da nije njegovog podstreka na akciju i znanje, mi bismo još uvek bili kao mala deca uhvaćena u idiličnom krugu Raja. Svaka funkcija ljudske psihe koja deluje nesvesno, je Đavolska. Bez ovog đavolskog uplitanja u krucijalne probleme dobra i zla, mi ne bismo imali ego svesnosti. Kako postajemo svesniji našeg stvaralačkog potencijala, moramo se čuvati trikova naše tamne senke i biti odgovorniji u odnosu na nju. On nam poručuje, da dokle god odbijamo da se okrenemo i suočimo sa našim unutrašnjim đavolom, mi nismo ljudi. To je situacija koja prikazuje par čudnog izgleda, na karti petnaest. Dve ljudske figure koje su pred đavolovim nogama, niti su u potpunosti ljudi niti su potpuno slobodni. Dve figure su vezane konopcem za platformu na kojoj stoji đavo, ali oni izgleda nisu svesni toga. Izgleda da su jednako nesvesni svojih kopita i repova.Dizajn ove karte liči na kartu Papa sa nekoliko važnih razlika. Đavo radi iza leđa svojih pomoćnika, dok je Papa licem okrenut prema svojim sveštenicima. Papa drži podignutu desnu ruku u znak blagoslova, a đavolova ruka sa četiri podignuta prsta, ukazuje da je njegova jedina briga o ograničenim dimenzijama zemaljskih sila. Očigledno je da njegova desna ruka nije svesna, šta leva ruka namerava da uradi. On je neodgovoran poput deteta. Njegova infantilnost izdaje samu sebe u glupom osmehu. Poza koja treba, bez sumlje, mačem da maskira njegovu očiglednu nesposobnost.

 

Đavo nas ne progoni; on je u celosti apsorbovan u postavljanju svoje zamke. Da bi bili uhvaćeni u njegove konce, moramo da napravimo jedan korak napred. Znači oprez! Njegovi demoni, koliko god strašni, uvek napuštaju sobu sa osmehom na licu. Stoga, kao što kinezi kažu: ”hodajte polako klizavim putem, jer tamo u zasedi sedi demon”!

 

PORUKA: Ova karta je upozorenje-pojedinac nije u zamci, samo misli da jeste. Vi se možete osloboditi lanaca koji vas sputavaju i pobediti Đavola u sebi. Đavo nikada potpuno ne staje, ali vi možete sprečiti njegov uticaj, ako ste svesni svojih slabosti. Nemojte se pouzdati u druge, ne dopustite sebi da podlegnete iskušenju lenosti i samouništenja.

 

Uspravno: Opasnost nižih strasti, materijalizam, okultne moći, crna magija, strah, neiskrenost, nesrećan slučaj, nasilje.

 

Obrnuto: Oslobođenje iz ropstva, savladavanje prepreka, odbacivanje sopstvenog straha.