Tarot karte - Mala Arkana

Upoznaćemo vas sa 56 karata Male Arkane.


One se dele na četiri grupe od po četrnaest karata. Svaka grupa ima po deset karata, koje se sastoje od svojih simbola i brojeva od 1-10, i jos četiri karte koje predočavaju ljudski i hijerarhijski elemenat, odnosno tu su karte sa likovima (Kralj, Kraljica, Vitez i Sluga). Simboli koji sačinjavaju svaku grupa su: Mačevi, Štapovi (Skiptari), Pehari (Kupovi) i Novčići. Sve karte zajedno, dele se na dve grupe od po dvadeset osam karata, od kojih su jedne prave - mačevi i skiptari (štapovi), a druge krive - kupovi i novčići.


Karte velike Arkane se odnose direktno na osobu koja postavlja pitanje, a karte s likovima Male Arkane predstavljaju druge ljude, one koje su bliske toj osobi ili one koji se spremaju da uđu u njen život.


Kada se one tokom gatanja pojavljuju u položajima koje se odnose na prošle događaje, predstavljaju osobe koje su imale veliki uticaj u prošlosti.


Generalno, Kraljevi predstavljaju muškarce, Kraljice žene. Sluge označavaju mlade ljude, a Vitez je izuzetak i može da predstavlja naše misli ili nekog glasnika.


Indikaciju fizičkog izgleda osobe koju označava karta s njenim likom, otkriva boja te karte, jer svaka od boja je u vezi sa specifičnim fizičkim tipovima. Skiptar ukazuje na svetlokose i plavooke ljude, Pehar smeđu kosu i oči, Mačevi predstavljaju tamnu kosu i smeđe oči, a Novac tamnu kosu i tamne oči. 

 

Pehari

 

Pehar pripada elementu vode, a kvaliteti koje se pripisuju ovoj boji naglašavaju emocije, intuiciju, pre naglašene osećaje nego intelekt.

 

KRALJ


Stari Kralj na kolenu čvrsto i uravnoteženo drži svoj pehar. Leva ruka mu je oslonjena na naslon prestola. Osoba koju kralj označava, sa velikom verovatnoćom je otac porodice ili čovek na položaju. On je odgovoran i vrlo obrazovan, može predstavljati pravnika ili poslovnog čoveka, ali u svakom slučaju predstavlja osobu koja je kreativna i umetnički nastrojena. U najgorem slučaju, on je lukav i nepošten ili dvoličan.

KRALJICA


Kao i njen suprug i kralica na kolenu drži mirno svoj pehar. Njen presto ima i zaštitni baldahin, a ona u levoj ruci drži koplje. Ona je srdačna žena, praktična, inteligentna, iskrena i maštovita. Može predstavljati majku porodice i suprugu.

VITEZ

 

Lep izgled mladića koji dostojanstveno jaše. On može predstavljati glasnika koji nosi poziv ili vesti o nekoj povoljnoj prilici. On je sanjar i ima problema sa koncentracijom. Može označavati zaljubljenu osobu ili zavodnika. Njegov zaokupljeni um može poslužiti i kao upozorenje: čuvajte se lopovluka ili prevare.

SLUGA


U nekim garniturama Sluga gleda ribu u svom peharu, dok u drugima on samo poslušno drži pehar. Karta predstavlja osobu koja ima sposobnost da se povuče iz neke situacije, nekoga ko je povučen i miran, ko može objektivno da prosuđuje o situaciji. On je promišljen, marljiv i maštovit. Može da označava mladića koji je savladan čarima ljubavi ili sentimentalnog vezivanja, kao i mladića koji je uzbuđen zbog ljubavi.

DESET


Oznacava srećan porodičan život i prijateljstvo. Moguća je i nova ljubavna veza ili oživljavanje stare. Sa nekim kartama može značiti i promene u kući.

DEVET


Emocionalna stabilnost, roditeljstvo, polna strast u kombinaciji sa iskrenom ljubavi, ljubomora može pokazati razočaranje. Dobro zdravlje, poštovanje porodičnih zakona.

OSAM


Problemi u odnosima. Sebičnost i ambicija mogu nauditi. Posesivnost. 

SEDAM


Uspeh za vas i vaše najbliže. Sanjarenje može biti štetno. Ispravne odluke zahtevaju hladnokrvnost. Porodična kriza će prestati. Srećno rešenje materijalnih pitanja i ispunjavanje ljubavnih planova.

ŠEST


Dinamična privlačnost. Mogućnost nove ljubavne veze. Idealizirana ljubav. Novosti o srećnom događaju. Kolebanje u vezi osećaja. Neodlučnost.

PET


Ljubav na kraju pobeđuje. Nemojte se brzo uvrediti. Napori, a zatim uspeh. Neodlučnost može prouzrokovati probleme. Mudrost i volja nadvlađuju osećaje. Odricanje. Žrtvovanje.

ČETIRI


Prepreke u ljubavi. Harmonija u ljubavi vodi do zasićenosti. Premorenost može smanjiti vitalnost i stvoriti nezadovoljstvo. Rođenje muškog deteta.

TRI


Rešenje problema. Zadovoljstvo. Ljubavna avantura. Nekontrolirani izlivi emocija i preterena osetljivost. Stvaralački rad se dobro nagrađuje. Početak razvitka ljubavi. Trudnoća.

DVA


Romantični porivi. Emocije moraju biti kontrolisane razumom. Zajednički intelektualni interes. Harmonično jedinstvo. Uzvraćena ljubav. Obnovljena strast. Težnja za ostvarenjem sentimantalne veze.

AS


Ljubavna veza. Vesti o voljenoj osobi. Novi dom. Putovanje iz porodičnih razloga. Savet od prijatelja. Dom, kuća.

 

 

Novčići


Poznati su još i kao boja dinara ili pentakula. Pripada elementu vazduha i predstavlja materijalni svet. Ova boja daje podatke o finansijskim stvarima i napredovanju u poslu i karijeri, ali pruža uvid i u lične stvari. Karte mogu komentirati napredak karijere, ali ukazivati i na snagu vaše lične angažovanosti u poslu.

 

KRALJ


Kralj ponosito pokazuje svoj novac i nosi šešir u obliku broja 8 (pogledajte objašnjenje o Čarobnjaku i Snagu iz Velike Arkane). Ova karta predstavlja uspešnog čoveka sa velikom poslovnom dovitljivošću, on retko propušta priliku da uveća svoje bogatstvo. On ceni novčanu i materijalnu sigurnost. Odan je prijatelj, a mana mu je sklonost ka kockanju ili prevelikim investicijama.

KRALJICA


Izraz zadovoljstva na kraljičinom licu dok gleda svoj novac, otkriva osobu koja ceni novčanu sigurnost i zna da zaradi novac na svaki način. Predstavlja imućnu osobu, darežljivu i milosrdnu. Može predstavljati i lik starije žene. Mane su joj to što nema poverenja u druge, plaši se neuspeha. Kurtizana.

VITEZ


Vitez je veliki materijalista, koji se suočava sa nekim problemima u postizanju svojih ciljeva. Predstavlja zrelu pouzdanu osobu. Karta vam postavlja pitanje: “da li mislite dovoljno o poboljšanju svojih izgleda”? Možda treba da pripazite na svoje zdravlje i da promenite način ishrane. Možda trebate da odbacite cigarete ili alkohol? Kockar, eksploatator žena.

SLUGA


Za razliku od ostalih karata sa likovima iz ove serije, Sluga izgleda potpuno nezainteresovano za svoj novčić. (U nekim garniturama ga je izgubio). On je privlačan sanjar, ali iako izgleda površan i bezobziran, on predstavlja osobu koja može da se usresredi na učenje, osoba sa puno ideja i originalna je. Tip osobe koju označava ova karta može predstavljati studenta, lopova, službenika, osoba koja je preokupirana nekim idejama.

DESET


Blagostanje. Posao dobro ide. Inventivno i originalno ulaganje daje plodove, ali postoji opasnost od prevelike spekulacije. Gubitak novca na kocki.

DEVET


Novčana sigurnost. Nastavak istraživanja može stimulirati pamet i poboljšati novčanu situaciju. Neočekivani dar ili račun. Kupovina zemaljskih-imovinskih dobara.

OSAM


Uspeh i novac od napornog rada. Potreba za ohrabrenjem. Istrajnost se isplati. Mlada ćerka.

SEDAM


Siguran uspeh. Veliko bogatstvo. Unosno poslovno putovanje. Opšti napredak. 

ŠEST


Čuvajte se nepoštenih poslova. Dobro i zlo su u sukobu. Izbor između škrtosti i milosrđa.

PET


Na kraju dolazi uspeh i nadoknada gubitka. Pažljiva rasprava sa partnerom olakšava finansijski teret. Razum je u službi sreće. Štednja ili škrtost.

ČETIRI


Finansijski problemi. Da bi ste unapredili finansije potrebna je pažljiva organizacija. Panika. 

TRI


Unosni biznis. Angažovanost u raznim projektima. Moguće iscrpljenje energije. Potreba za diskrecijom. Početak unosnog posla.

DVA


Potreba za konsultacijom. Odgovornost može prouzrokovati nervnu napetost. Unosno partnerstvo. Dobri proračuni za uštedu novca. Poslovni ugovor ili udruženje. Trgovina ili trampa.

AS


Preokret u sreći. Neočekivani poklon ili nasleđe. Kratko putovanje. Novac od profesionalnog rada. Zabava košta. Sklad ideja.

 

 

Mačevi

 

Element mača je zemlja. Mačevi naglašavaju intelektualnu snagu koja podrazumeva hrabrost, agresivnost i autoritet. U nekim špilovima mačevi su prikazani okruženi oblacima, to je simbolično prikaz istine koja probija iluzije.

 

 

KRALJ

 

Kralj ima budan i radoznao izraz lica, podseća na vozača bojnih kola (velika arkana VII) i označava moćnu i autoritativnu osobu. Sa mačem koji se nalazi izvan korica, ukazuje na njegovu spremnost za akciju. Kralj predstavlja energičnu i odlučnu osobu analitičkog duha, možda lekara ili čoveka koji nosi neku vrstu uniforme.

KRALJICA

 

Njen karakteristični izraz lica ukazuje na osobu koja pati. Ona može predstavljati udovicu ili osobu koja je pretrpela nekakav gubitak. Dovodi se u vezu sa tugom, ali je u prošlosti bila prilično srećna. Velikodušna je, dosetljiva i sposobna. Mane su joj: uskogrudnost, sklonost ka postavljanju intriga i zamki.

VITEZ

 

Poput kralja i vitez je snalažljivi borac, ali njegov pristup je viteški. On je spreman direktno da se suoči sa problemima, ali ponekad reakcije su mu suviše nepromišljene, a pristup nije razborit. Prisustvo viteza sugeriše na osobu koja neustrašivo juriša u nepoznato. Može da ukazuje na osobu koja je kao opsednuta nekim mislima ili namerama. Buntovnik.

SLUGA

 

Sluga je budan i oštrouman, aktivan i ambiciozan. Obratite pažnju, on svoj mač drži u levoj ruki. Njegova moć u dosetljivosti je sjajna. Ako se ovakva osoba nalazi us vas, potrudite se da od nje što vise naučite, ali budite oprezni i nemojte se pouzdati u nju. Karta vas opominje da obratite pažnju na početne simptome bolesti i da odete na lekarski pragled.

DESET

 

Iznenadani gubitak. Nesigurnost. Moguć gubitak posla. Bolesti, neprijatelji.

DEVET

 

Prekid prijateljstva. Ozbiljan problem. Priznanje grešaka rešava probleme. Racionalizujte svoje brige, tako ćete ih lakše rešiti. Trovanje.

OSAM

 

Frustracija zbog problema. Zbunjenost i oklevanje. Pravda koja kažnjava.

SEDAM

 

Uspeh suparnika. Nepoštenje. Nepokornost. Potreba za pozitivnim razmišljanjem i pažljivom strategijom. Krađa.

ŠEST

 

Suparnici su nemoćni. Uskoro ćete dobiti bitku. Potrebna je disciplina. Bitna je saradnja sa drugima. Sumnjivo stanje zdravlja.

PET

 

Oprez, suparnici mogu uspeti. Uklonite prepreke pre nego što krenete na put. Ishitrenost će vas odvesti krivim i pogrešnim putem. Griža savesti.

ČETIRI

 

Odlaganja i problemi. Istrajnost pobeđuje. Potreba za samoćom. Javno i očigledno zlo. Ubistvo, atentat.

TRI

 

Saradnja rešava probleme. Nesporazum ili prevara. Spor ili razvod braka. Bolesno stanje.

DVA

 

Problemi. Odgovornost za postupke jednog prijatelja i rizik radi prevelikog žrtvovanja. Razočarenje u društvenom životu. Dvoličnost. Duel, dvoboj.

AS

 

Velika borba o prestolu.

 

 

 

Štapovi

 

Štap ili palica pripada elementu vatre. Ovo je boja energije i rasta. U mnogim garniturama prikazani su sa mladim listićima, simbolizujući stalni proces obnove u životu. Prisustvo karata boje palica ukazuje na stvaralačke ideje i napredak. 

 

KRALJ

 

Kralj sedi na prestolu, ali njegov stav nam daje do znanja da je nespokojan i da ima malo vremena. Plemenit je, iskren i savestan, ali njegova osećanja se brzo uzburkaju, može predstavljati mudrog i zrelog oca, ali povremeno je sklon i različitim promenama, obično je oženjen. Njegove mane su: sklonost ka strogim ocenama, preterivanje i previše dogmatičnosti.

KRALJICA

 

Lepa kraljica, za razliku od kralja deluje vrlo kraljevski i oseća se potpuno udobno na svom prestolu. Ona predstavlja osobu koja uživa u životu, ali poseduje mnogo zdravog razuma. Otvorena je i iskrena, ume da saoseća i voli, vrlo je ženstvena. Njen iskreni interes za druge ljude čini je odličnom domaćicom. Njena glavna mana je ljubomora.

VITEZ

 

Vitez palica je pun strasti, spreman je da se suoči se sa svima i sa stvarima u budućnosti. Karta savetuje da ćete uskoro promeniti adresu ili otputovati i upozorava na moguće svađe ili promene u odnosima. Pozitivan napredak, podstiče vas da razmislite kako da proširite svoj poslovni interes. Mladić, neoženjena osoba, student, neko ko se tek probija u životu.

SLUGA

 

Načinom na koji promatra svoj štap koji je čvrsto oslonjen na zemlju, čini se da sluga živi pomiren sa svetom. On predstavlja vrlo privrženu i odanu osobu. Možda ljubavnika ili glasnika koji donosi važne vesti. Upozorava vas da se čuvate neodlučnosti i problema koje stvara ogovaranje. Mladić je u potčinjenom položaju zbog neke uticajne osobe.

DESET

 

Postignuće. Rešenje problema. Uskoro ćete ostvariti uspeh ili moć. Velika kreativnost. Moguća promena u karijeri ili premeštaj na poslu. 

DEVET

 

Budite mirni i staloženi. Vaš položaj na poslu privremeno može biti uzdrman zbog neke promene ili prevare. Trenutak je da zaustavite neku akciju.

OSAM

 

Razmislite pre nego što preuzmete inicijativu. Moguća je dodatna odgovornost. Držite se zlatne sredine. 

SEDAM

 

Uspeh u planu ili započetoj akciji. Samo proračunati rizik se isplati. Inicijativa i individualni pristup osiguravaju uspeh. Zadržaćete čvrstu poziciju uprkos suparnicima. 

ŠEST

 

Mogućnost neuspeha, kada se uspeh već čini sigurnim. Uspeh zavisi od strpljivosti. Uradite ono što treba u pravo vreme. Izbegavajte agresivnost u poslu. Lenjost.

PET

 

Odlučnost donosi pobedu. Izazov. Korisni saveti starijih savetnika. Razdražljivost.

ČETIRI

 

Rešavanje problema. Odbacivanje prepreka. Dostignuće. Blagostanje donosi mir. Intelektualno ostvarenje.

TRI

 

Uspešno poslovno partnerstvo. Pregovori. Samopouzdanje i agresivnost u akciji donose rezultate. Dosledan napor i rad se nagrađuje. Trgovačke aktivnosti se isplaćuju.

DVA

 

Analiza sprečava nesporazume. Slobodno vreme i raspored poslova zahtevaju pažnju. Iznenađenje, moguće unapređenje.

AS

 

Energija, novi poduhvati. Poslovna prilika ili putovanje. Izazov i mogućnost inicijative. Zakon. Naredba.