Ljubavnici

Ljubavnici

 

Ova karta prikazuje jedan od čestih problema: mladog čoveka, koji se nalazi u vezi sa dve žene. Po prvi put u Tarotu, centralna figura nije pokazana kao božanska ili magična ličnost. Ovaj mladić je personifikacija mladog i poletnog ega, koji je spreman da se suoči sa životnim problemima. Na slici nema autoriteta, kojima se on može obratiti za pomoć. On mora da pronađe svoju unutrašnju snagu i da prihvati odgovornost za svoje postupke. Pored dečka, na karti su prikazane i dve ženske figure. Na osnovu psihološkog tumačenja prirode muškarca i žene, muška figura simbolizuje svesnost, intelekt, a ženska predstavlja aspekte tela, emocije i dušu. Karta prikazuje emotivnu vezanost muškarca za dve žene, telom i dušom. Ali, obe žene imaju određenu vlast nad njim, praktično i psihološki. Žena sa leve strane, sa kapom na glavi, ima više dostojanstva. Ona je posesivno, jednu svoju ruku naslonila na njegovo rame. Plavuša, sa desne strane, ga dodiruje u blizini srca. Iznad njih, potpuno nevidliv, prikazan je Kupidon (Amor), koji nišani strelicom u njegovo srce. Ostavlja utisak, da je plavušin “saveznik”.

 

Problem sa kojim se on suočava: nalazi se u “procepu” između dve žene, koje ga čvrsto drže za sebe. Kao da su obe važne za njega, čim on nije u stanju da se odluči. To potvrđuje i njegov položaj. Glavom je okrenut ka ženi sa kapom - desno, a rukama, kao i celim telom, ka plavuši - levo. (leva strana, je strana srca). Jedna žena mu nudi čiste emocije i razumevanje, a druga obećava jake strasti. Jedna predstavlja njegovog zaštitnika, a drugu treba on da štiti. Potpuno je zbunjen, šta da odabere? A Kupidonova strelica, pojačana sunčanim delovanjem, raspaljuje njegove strasti. Ako ženske figure ne shvatimo bukvalno, jasno da je on podeljen na pola. Podeljen je silama koje se međusobno sukobljavaju. Sad je jasnije, zašto on ne može da ostavi jednu od njih. Ako bi ostavio jednu, isto je kao da ostavlja deo sebe. Obe žene pripadaju njegovoj unutrašnjoj realnosti. Odnosno, on mora da se oslobodi obe žene i da stane na svoje noge. U protivnom, njegova ženska instinktivna strana ce upravljati njegovim životom. Žena sa njegove leve strane, može se promatrati i kao njegova majka ili supruga. Njen izraz lica je daleko ozbiljniji i stariji, nego izraz kod plavuše. Njen dodir je suviše zaštitnički. Žena sa njegove desne strane, je mlađa i lepša, ona mu dodiruje srce. Ali samo kad se oslobodi od majčinog sebičnog zagrljaja i uspe da odoli strastima, on će postati pravi muškarac. To neće biti lako, prilikom svakog rođenja ima krvi, ali počinje i novi život. Da sve bude lakše, pomoćiće mu božanski faktor nad njegovim leđima. Može ga pokrenuti samo vatra emocija (Kupidonova strelica). On ga vodi, jer zna… izgubiti se u emocijama predstavlja neku vrstu smrti.

 

PORUKA: Ako se upuštate u novu ljubavnu vezu ili pokušavate oživeti postojeću, setite se Ljubavnikovog upozorenja: nemojte se zaljubljivati u ljubav, to može biti velika samoobmana.

 

Uspravno: Odluka, test, raskrsnica, raskršće, sukob između poroka i vrline, koketiranje, zavođenje, neodlučnost, nalazite se između dve opcije.

 

Obrnuto: Pogrešna odluka, rastanak u ljubavi, nesposobnost razrešenja problema, konflikt, neverstvo, dvoumljenje.