Mesec

XVIII Mesec

 

Karta osamnaest predstavlja napušteni kraj, on izgleda stravično i zastrašujuće u pomračenju. Mračna voda i rak sa raširenim klještima, spreman da se popreči na putu. Sa druge strane vode, nalaze se dva psa, oni besno laju i čuvaju pristup ka zlatnim kulama koje označavaju ulaz u Večni Grad-junakovo odredište. Kao i na prošloj karti, junak ovde nije predstavljen. Njegova pamet je još uvek potopljena, čak je zaronio još dublje u depresiju, jer na slici se ne pojavljuje ni jedna ljudska figura da mu pomogne da se suprotstavi tami. Ovo je najdepresivniji trenutak tokom njegovog putovanja. Kao da se izgubio u beskrajnoj pustinji, žuti pesak se prostire u svim pravcima, nema ni zelenog drveća i žbunja. Dva zlatna drveta u daljini prave aluziju na zlatni cvet besmrtnosti, koji su junaci drevne mitologije tradicionalno tražili. Ali, za sada su te biljke nedostupne. Junak ne može da ih dohvati, dok ne pređe preko vode i pored dva razjarena psa.Tlo sa druge strane je nova zemlja, do sada nepoznata i neistražena. Junak mora da ide slepo napred ostavljajući iza sebe poznato i istraženo. Njegova jedina nada se krije u liku tamnog meseca, koji je uokviren ogrlicom duginih boja, simbolom nade i obećanja. Ali, drugi znaci na nebu nisu povoljni, kapljice koje se pojavljuju izgledaju kao da se penju ka nebu. Kao da je mesečeva boginja, kao krvožedna majka, u sebe usisala svu stvaralačku energiju iz zemlje, ostavljajući je napuštenu i ogoljenu. Junak se oseća napuštenim, hipnotisan je pojavom raka u močvari. Za njega ovo predstavlja trenutak istine, mučenja i molitve. Iskustvo prelaska je poznato svima koji su prešli put samoostvarenja. Na karti je predstavljena regresivna sila Majke prirode simbolom raka, koji zivi u dubinama i hoda unazad, krvoločnim psima i mesecom koji izgleda kao da je isisao svoju energiju, udaljujući i junaka od svrsishodnog delovanja. Kroz mitološko tumačenje ovu kartu povezujemo sa Artemidom, boginjom meseca, rođakom i prijateljicom Hekate, crne veštice raskršća čiji psi svakoga žele da rastrgnu. Motiv pasa čuvara povezujemo sa poznatim čuvarima podzemnog sveta. Ulaz u podzemni svet Veda, carstvo Jama, čuvala su dva psa. Junak ne sme da ubije životinju, on mora da pronađe neki drugi način da se sporazume sa svojom instinktivnom stranom da bi napredovao u deljem putovanju. Psihološko tumačenje je, da junak u potrazi za individuacijom, ne može da pređe iz zemaljski-ego-usmerene stvarnosti u zemlju besmrtnog duha, dok ne osvoji svoju instinktivnu stranu i ne dovede je u stanje svesti.

 

Ako pažljivije pogledamo u raka na slici, primećujemo da je on okrenut ka vodi i da jasno nudi svoja leđa, da junak na njima napravi korak, kao da ga primorava da zakorači napred. Pomoću njegovih leđa, spreman je da napravi skok ka nepoznatoj obali. Junaku je potrebno dosta vremena, dok se ne odluči na ovaj skok. On je u iskušenju da se vrati, ali zlatne kule ga mame, hoće da krene napred i otkrije šta se nalazi iza njih. Zaobilazni put nije moguć, postoji samo staza ispred njega.
 

PORUKA: Mesec upozorava da se ne zavaravate. Treba de se zapitate, da li su životne okolnosti zaista onakve kakvima se čine. Možda živite u iluzijama? Prisutnost raka ukazuje na unutrašnje strahove, skrivene tegobe koje sprečavaju pozitivan psihološki razvoj. Možda emocije utiču na vašu ćud. Možda ste bili preemocionalni ili ste preoštro reagovali u određenoj situaciji. Čuvajte se lažnih prijatelja i rivala.

 

Uspravno: Razočaranje, iluzija, prevara, lažna pojava, dvoličnost, stid, laž, površnost, neiskreni prijatelji, neiskrena veza.

 

Obrnuto: Mala prevara, beznačajne greške, privlačnost, uzbuđenje, greške se još uvek mogu popraviti, prepoznaćete opasnost na vreme.