Obešeni

XII Obeseni

 

 

Na dvanaestoj karti mladić visi glavom okrenutom na dole, jednom nogom je privezan za vešala koja drže dva stabla, sa šest odsečenih grana, čije grane kao da krvare. Drveće raste sa obe strane pukotine u zemlji, verovatno rascepa ili ambisa. Glava mladića je praktično ispod površine zemlje, tako da je on skoro “posađen” poput korena dva drveta koja su pored njega. Sa razbarušenom kosom njegova glava i liči na koren. Sa rukama vezanih pozadi, Obešeni je bespomoćan. Nalazi se u zagrljaju sudbine. On nema moći da uobliči svoj život ili da kontroliše svoju sudbinu. Poput nekog povrća mora da čeka na silu izvan njega, koja će ga iščupati iz vruće gravitacije. Sa jednim slobodnim stopalom kao da se borio da se oslobodi, dok se nije pomirio sa položajem u kome se nalazi. Glava, obeležje racionalnog mišljenja, nalazi se ispod nivoa zemlje, a udovi kojima bi dosegao nova dostignuća, su vezani.
Ova vrsta vešanja (naglavačke) je predstavljala tradicionalnu kaznu za izdajice. Ali, vešanje nije u svakom slučaju instrument psihičke smrti. To je pre znak srama, javnog ismejavanja, strasna suprotnost svih stvari iza kojih je čovek stajao. Drvo, posebno isečeno drvo, je univerzalni majčinski simbol. Ozirisovo telo, na primer, bilo je zatvoreno u takvom drvetu odsečenih grana, što može, još da simbolizuje i kastriranog muškarca (muški ego svesnosti), ali i mogućnost ponovog rasta, ili rođenja u sferi svesnosti. Obešeni, okružen sa obe strane istim drvećem i sa vešalom iznad, izgleda kao da je zatvoren u nekoj vrsti kovčega. Junak je ovde simbolično predstavljen između dva pola postojanja: rođenja i smrti. Ako preživi ovo iskustvo, on će se zaista pojaviti kao ponovo rođen, dobiće novo ime i društvo će ga prihvatiti kao odraslu osobu.

 

Kao i Obešeni, odvojeni smo od sopstvenih korena. Naše potrebe su da se spustimo, da se ponovo povežemo sa našim poreklom u istoriji i prirodi. Motiv žrtve i odvajanja koji je nagovešten kroz krvavo crvene, odsečene grane drveća, ponavlja se i u boji crvenih čarapa i ruku obešene figure, ukazujući na njegovu krv. Mora da žrtvuje svoj pređašnji način shvatanja stvari i delovanja. Kad god se nađemo u poziciji Obešenog, korisno je da istražujemo svesne stavove koje život pokušava da uzburka, ali i da proniknemo u suštinu novog iskustva. Kako legenda kaže, Oziris je tri dana visio na drvetu, dok nije sazreo za raščlanjavanje. Izgleda da i mladić treba da sazri na žrtvenom drvetu, dok stari Adam ne počne da truli i da se raspada. U centru ovog iskustva stoji potreba, da osetimo uzdržavanje i da se suočimo sa groznom samoćom potpune napuštenosti. Način na koji njegove prekrštene noge obrazuju broj četiri (gledano naopako), ukazuje da ovo iskustvo rezultira trajnom osnovom, pokazujući da celovitost, orijentacija i čvrstina dobijaju svoj oblik u nesvesnom. Broj dvanaest, kod Obešenog, označava vremenska ograničenja ljudske realnosti u smislu dvanaest sati i dvanaest meseci u godini. Takođe ukazuje na zodijak i na dvanaest znakova, simbolizujući nadljudske dimenzije vremena i uticaj sudbine izvan kontrole čoveka. Proći će neko vreme, pre nego što drvo podsečenih grana ozeleni novim lišćem tj. pre nego što junak zakorači u novi svet.

 

Do sada je njegov glavni zadatak bio, da u potpunosti živi svoj spoljašnji život. Ali, sada (kao što je prikazano na karti) postoji prekid između starog i novog. On više nikada neće moći da se vrati ranijem egocentričnom životu. Od sada će početi da gleda, dublje i dublje u strašno lice bezlične smrti.

 

PORUKA: može da najavljuje promenu mišljenja ili uverenja, ili možda označava period predaha između dva događaja. Budite strpljivi, mudro iskoristite vreme da biste sabrali svoje misli. Instinktivno ćete znati, kada je povoljno vreme da krenete dalje. Odmorite se, ali ostanite budni, na oprezu - možda imate suparnika koji nešto sprema protiv vas, može vam prouzrokovati veću nevolju nego što zamišljate. Budite na oprezu.

 

Uspravno: Samožrtvovanje, žrtva, preporod, period za mirovanje, nemogućnost da se suprotstaviš, ruke su ti vezane.

Obrnuto: nedostatak žrtvene spremnosti, pogrešna žrtva, otkazivanje zbog neminovnih promena, nemoj se truditi započeti nešto, ovo je period za zatišje i sazrevanje.