Papisa (prvosveštenica)

II Papisa

 

Ova karta prikazuje sveštenicu. U istoriji nikada nije postojala žena sveštenik. Legendarna osoba koja je to učinila, je Papa Žoan*. Predanje govori, da se ona prerušila u muškarca i na kraju, tako se i uzdigla do zvanja Pape. Niko nije posumnjao u to, da je Papa Žoan ustvari žensko, dok ta istina jednog dana, nije otkrivena na neprijatan nacin. U toku uzvišene papske procesije, ona se iznenada porodila!

 

Ova priča nema osnovu u praktičnom životu, ali kao i svi ostali mitovi ona uključuje unutrašnju istinu, taku očiglednu da se ona često ignoriše.

 

Glavna stvaralačka energija i aktivnost, koja razdvaja Papu (muško) od Papise (žensko) je rođenje deteta. Ovaj dar za rađanje, koji je opisan u legendi prikazuje da je dar rađanja - ženska tajna moć i njena glavna slabost. Iako, pravi Papa može da vlada brojnim duhovnim i zemaljskim kraljevstvima, on ne može da izvede ovo svakodnevno cudo. Muškarac može da propagira i da slavi božanski duh, ali samo kroz ženu taj duh dobija svoj oblik. Ona je ta, koja je uhvatila božansku iskru u svoju utrobu, zaštitila je i hranila, i na kraju je iznela u realnost. U njoj se odvija sva transformacija.

 

Dakle, na karti broj dva, sedi Žena. Iako je nazvana Papisa, ona nije bukvalno papina žena. Ona poseduje mudrost sveštenika, tako da je u mnogim špilovima nazvana Prvosveštenica.

 

Papisa simbolizuje Jin – ženski aspekt božanstva. Njen broj je dva, sveti broj dat svim ženskim božanstvima, ali i broj koji nam poručuje: Dva je broj života, jer jedan sam po sebi, ne može ništa da uradi. Čak je, i Bogu potrebno dvoje, pre nego sto je započeo svoj zadatak stvaranja sveta. Da bi se napravila celina, potrebno je dva, jednom je potreban drugi.
Na karti, Papisa sedi kao da je ustoličena. Ona nosi ceremonijalni plašt i tiaru crkve, sto znači da je duhovna moć izvan njene ličnosti. U ruci drži otvorenu knjigu, to je sveta knjiga, simbol božanske reči. Knjiga je otvorena, ali ona ne gleda u nju. Možda ona drži otvorenu knjigu, kako bismo mogli da vidimo reči.

 

Ako pažljivo pogledate kartu, videćete žuti remen preko njenih grudi. Taj remen znači da je ona prihvatila svoju sudbinu, da će svoje breme vući i nositi sa velikim strpljenjem i ponizno služiti duhu. Poruka se još više ističe horizontalnom osom krsta, koja predstavlja dimenziju zemaljske realnosti. Ona povezuje na praktičan način desno i levo, svesno i nesvesno. Tako se njena desna i leva ruka ujedinjuju, da bi držale knjigu proročanstva.

 

Papisa nosi kapu na tri nivoa. Kapa predstavlja njenu moć, koju ona ima u tri sveta: na nebu, na zemlji i pod vodom. Iza Papise visi ogroman veo ili zavesa koja je prikačena za dva stuba, vidi se iznad vela na desnom, kao i ispod levog lakta. Stubovi stalno podsećaju na dualnost, potvrđenu i sa Papisinim brojem – dva. Ona očigledno sedi na ulazu, možda je to neki hram ili neko mistično mesto koje ona čuva? Možda je to ženska duhovna mističnost? Moguće je da ona sakriva četiri ženske tajne: stvaranje, čuvanje, hranjenje i preobražaj. Zapravo kao da je moć njene prirode sakrivena, čak i od nje same. (Rođenje deteta je oduvek sveta tajna, i to ženska tajna). Njena moć je voda, hladna, tamna, tečna…, mesečeva moć. Ona vlada beskrajnom istrajnošću, ljubavlju i ženskom strpljivošću.

 

Njen pogled je staložen, vrlo smiren i dalek, usmeren ka protoku vremena (vekovima).

 

PORUKA: Ova karta simbolizuje mudrost. Ona je spremna da podeli svoje znanje sa drugima, a savetuje lično preispitivanje. Slušajte ono što drugi govore, ali uvek pažljivo proučite sve poruke. Budite dobro organizovani i razboriti; možda su uticaji skriveni i na delu. Dopustite da Vas vode intuicija i Vaša pozitivna emocionalna reakcija. Papisa se brine i za Vaše zdravlje, kao i za Vaš način ishrane. Možda Vam poručuje da preispitate ta dva životna polja.

 

Uspravno: Pametna, voljena i mudra žena ili majka; intuicija, osećaji, snalažljivost, obaveštenje koje neko prikriva, pasivno posredništvo.

 

Obrnuto: sebična ženska osoba, neznanje, ignorisanje, mržnja, želja za osvetom, iluzija, neprirodnost, uobraženost.

 

* Po nekim autorima Papa Žoan, nije bila legendarna već istinita ličnost.