Svet

XXI Svet

 

Stigli smo do tačke kulminacije na našem dugom putovanju. Na poslednjoj karti, vidimo plesača uokvirenog u venac isprepletenih grančica. U uglovima karte naslikani su lav, bik, orao i lik anđela sa oreolom. Igrač ima lice, kosu i grudi žene, ali ravni bokovi i stubaste jake noge ukazuju da je u pitanju androgeno biće, koje kombinuje i sadržava u svom telu muške i ženske elemente. Suprotnosti čiji smo razvoj pratili sada su iskombinovane u jedan entitet. Šal nagoveštava prisustvo stalno pokretnog duha. Ova plesačica drži dva štapića, u svakoj ruci po jedan, oni predstavljaju pozitivan i negativan pol energije. Prirodni venac koji uokviruje plesačicu pokazuje nam harmonično uplitanje svih aspekata prirode, svesnih i nesvesnih, kako bismo stvorili tajnu i integrisanu celinu. Venac stvara sveti Temenos – tako da je plesačica zaštićena. Njene genitalije ostaju skrivene. Simbolično ona nam govori, da stvaralački nagon koji se nalazi u srcu svakog živog bića ne može biti otkriven. Jednostavno, to ostaje sveta tajna, ona koja ne može u potpunosti da se otkrije. Postoji vreme kada je potrebno da duhovno bude zaštićeno. (duhovno je centar nase psihičke ravnoteže). Na ovoj karti, prvi put vidimo simbolično predstavljenu celinu stvaranja: zemlju, biljke, životinje, ptice, čoveka i anđela.

 

Figura u centru nije ni jedno od njih, ipak, pošto je hermafrodit, ona objedinjuje sve njih ili mnogo više, što nadilazi običnu ljudsku prirodu.
U gornjim uglovima karte su prikazana dva krilata stvorenja, a u donjim, dve zveri koje hodaju zemljom. One predstavljaju četiri zveri apokalipse. Značenja ovih figura mogu da se tumače:

 

BIK - Predstavlja zemlju, stabilnost, strpljenje, upornost i čistu supstancu. Povezan je sa Svetim Lukom, jer Lukino jevanđelje govori o Hristovim životu na zemlji.

 

LAV - Predstavlja vatru, stvaranje, inkarnaciju duha i uskrsnuće. Povezan je sa Svetim Markom.

 

ANĐEO - Predstavlja vazduh, Vodoliju, idealnu vezu, potragu za istinom, univerzalno bratstvo. Povezan je sa Svetim Matejom i pojavljuje se u ljudskom obliku; Sv. Mateja je govorio o genealogiji Hrista.

 

ORAO predstavlja vodu i Škorpiona (to je Škorpija koja je odletela u nebo). On označava emotivnu snagu, smrt i regeneraciju. Povezan je sa Svetim Jovanom, njegova posebna “nadležnost” je bila u inspiraciji i božanskoj prirodi Hrista.

 

Njih četvoro predstavljaju glavne svedoke u igri života. Zajedno, oni formiraju kvadrat koji u sebi sadrži oreol.

 

Ako pogledamo mapu putovanja, videćemo da poslednja karta u svakom od tri horizontalna reda, predstavlja posebno stanje napredovanja kod junaka, i da su tri karte vertikalne ose, povezane jedna sa drugom i sa ostalim kartama duž puta.
Na vrhu ovog vertikalnog reda nalazi se Kočija. U tom redu centralna figura nije gola ljudska figura, vec kralj obučen u kraljevsku odoru. Predstavljen je tako da uštogljeno sedi iznad zemlje. Znači, iako je junak krenuo na put, to je bilo samo putovanje njegovog ega. Ali na karti Umerenost, koja se nalazi direktno ispod Kočije, sve je preokrenuto, kao da sve teče zajedno u liku anđela koji presipa tečnu suštinu iz jedne posude u drugu. Budući da ova karta završava seriju, interesantno je da njen broj, dvadeset jedan, to ne označava (kao brojevi karata “semena”, koji brojčano mogu da se svedu na deset i na takav nacin zavrsavaju određenu fazu razvoja). Ipak razmišljati u ovom pravcu, znači sabirati sve karte bez karte Lude, njen broj je nula i daje posebne privilegije i moći. Ova karta nas je uvela u putovanje i pojavljivala se uz druge karte s vremena na vreme, ponekad da bi ismejala junaka, a ponekad da bi ga podržala na putovanju. Luda nikada ne ostaje dugo na jednom mestu. Kao što je tarot pokazao, život je proces, život je kretanje; mir nije oslobađanje od oluje već ravnoteža u njegovom centru. Tako ni karta Svet, ne može predstavljati krajnji cilj putovanja.
Uskoro će ta mala maskota, prijatelj Boga i naš prijetelj - Luda, postati nestrpljiva da krene dalje, mameći nas na novo putovanje i u nove dimenzije svesnosti.

 

Potpuno izbavljenje iz životnih patnji u ovome svetu jeste i mora da ostane samo iluzija!

 

PORUKA: Ova karta ukazuje na uspeh i postignuće, kako svetovno, tako i duhovno. Vaši napori će uskoro biti nagrađeni. Ulazite u vrlo pozitivnu fazu kada ćete uživati u plodovima svoga rada. Imate iskustva u svetovnim stvarima, mudro ćete iskoristiti svoje znanje u ličnu korist i u korist drugih. Kao poslednja karta velike arkane, Svet predstavlja kraj puta, uz značenje: uživajte u svom poslu, slobodnom vremenu i u ljubavi.

 

Uspravno: Sigurnost, uspeh, krunisanje, ispunjenost, harmonija.

 

Obrnuto: Nedostatak dalekovidnosti, strah, razočaranje, započeto izvršavanje dužnosti.