ASTROLOSKA SAZNANJA (2)
Astroloski znaci nisu slucajno dobili svoje ime, vec njihove osnovne karakteristike pronalazimo u cuvenim legendama, odnosno kroz osobine poznatih mitoloskih likova.

Ovan (Aries) 21.03. - 19/20.04.

Ares (latinski Mars) je bog rata, sin najviseg boga Zevsa i njegove zene Here.

Nekada davno Friks, sin beotijskog kralja Atamanta, svakodnevno je bio izlozen maltretiranjima od svoje zle macehe Ine. Friks jednog dana vise nije mogao da trpi torturu, te je zajedno sa sestrom Helom, zaskocio na krilatog zlatorunog ovna. Medjutim, Helu je u jednom trenutku uhvatla vrtoglavica i ona je pala u more koje se nekada zvalo Helespont (danas je poznato pod imenom Dardaneli).
A Friksa, je zlatoruni ovan srecno doneo do Kolhide. Tu se on ozenio Halkiopom, kcerkom kralja Ejeta. Zlatorunog ovna, Friks je zrtvovao u znak zahvalnosti Zeusu. A Zlatno Runo je poklonio kralju (i tastu) Ejetu, koji ga je prikovao o hrast u svetom vrtu i tom prilikom je zaduzio zmaja da ga cuva od kradljivaca. U to vreme u Tesaliji je ziveo i Jason, on se pobunio zbog poseda koje je nasledio njegov brat Pelijas, te je svom ocu kralju Ezonu, postavio kao uslov osvajanje Zlatnog Runa. Uz pomoc boginje Here, Zeusove zene, Jason je napravio ladju »Argo« i sa jos pedeset svojih drugova je krenuo na Kolhidu. Nakon mnogih dramaticnih situacija, Jason je uz pomoc princeze Medeje (najmladje Halkiopine sestre) uspeo da ukrade Zlatno Runo i da ga donese u Grcku. Ali, na to se mocni Zeus strasno uvredio, oduzeo im je Zlatno Runo i zajedno sa uskrslim ovnom ga je postavio na nebo.

Bik (Taurus) 20.04. - 20.05.

Vrhovni Rimski bog Jupiter se pretvorio u bika, nakon sto je preplivao more do Krete.

Po legendi nekada davno je u Grckoj vladao kralj Agenor, koji je imao tri sina: Kilika, Feneja i Kadma, i kcer - Europu. Za Europu se pricalo da je najlepsa devojka na svetu, te se moglo ocekivati da ce je zapaziti i vrhovni bog Zeus. Kako je Zeus po svojoj prirodi bio veliki avanturista i cuven po brojnim ljubavnicama, nije mu bilo tesko da sidje na Zemlju i da potraziti Europu. Ipak, da je ne bi uplasio, on se pretvorio u sneznobelog bika i tako joj je prisao. Ona ga je prvo pomilovala, a onda se popela na njegova ledja i uhvatila za rogove. Zeus - u liku bika, tada je pojurio prema moru i preplivao ga brzinom munje, odneo je na ostrvo Krit. Tamo je ponovo uzeo svoje oblicje, te se Europa odmah zaljubila u njega. Provela je sa njim nekoliko lepih godina (naravno, nisu sve vreme bili srecni i zajedno, jer je Zeus kao vrhovni bog imao i drugih poslova na Olimpu) i rodila je tri sina: Minoja, Radamanta i Sardegona. Europu su svi voleli i u znak te ljubavi i postovanja, kontinent na kome i mi zivimo po njoj je dobio ime. A Posejdon, je bika koga su mu Zeus i Europa zrtvovali u znak zahvalnosti, postavio na nebo i posvetio mu je jedno sazvezdje.

Blizanci (Gemini) 21.05. - 20/21.06.

Ovo sazvezdje je podsecalo stare Grke na Polluxa i Castora, Zeusove sinove. Verovalo se da moreplovcima uvek donosi veliku srecu, kada se pojavi na kraju sezone zimskih oluja.

Grcka legenda govori, da je u davna vremena sirom sveta bila poznata izuzetna lepota Tinadarejeve (spartanski kralj) zene Lede. Jasno je da njena lepota nije mogla promaci svevidecem Zeusu, koji se pretvorio u labuda izuzetne lepote i tako se priblizio Ledi.
Nakon izvesnog vremena Leda je rodila blizance Poluksa i Kastora, poznatu bracu zbog kojih ce mnogo godina kasnije izbiti i trojanski rat! Tako je Leda imala par blizanaca od kojih je jedan bio Pluks, sin Zusa, a drugi Kastor - sin kralja Tinadareja, kao i dve kceri Helenu (sa Zeusom) i Klitemnestru (sa Tinadarejom).
Poluks i Kastor su bili braca, zajedno su rasli i nisu se ni jednog trenutka razdvajali. Medjutim, Poluks je bio besmrtan (tu moc mu je podario svemocni otac Zeus) a Kastor je bio obican smrtnik, sto je znacilo da ce kad - tad morati umreti i otici u Had (kraljevstvo mrtvih).
Na zalost, to se dogodilo pre nego sto se tome iko i nadao. Poluks i Kastor su imali jos dva brata, takodje smrtnika, sa kojima nisu bili u dobrim odnosima. Jedan od njih, Id, u svadji probode kopljem Kastora i tako ga je usmrtio.
Poluksova tuga je bila velika, ali pomoci nije bilo. Ipak, tada se ponovo umesao Zeus i predlozio Poluksu mogucnost da po jedan dan, naizmjenicno, provodi sa Kastorom u Hadu i na Olimpu. Poluks je to bez razmisljanja prihvatio, a Zeus videvsi njihovu neizmernu ljubav obojicu je pretvorio u sazvezdje i postavio ih na nebo, da zajedno svetle i da ljude podsecaju na iskrenu bratsku ljubav.
Rak (Cancer) 21.06. - 22.07.

Cancer predstavlja cuvenog raka koga je Juno, kraljica bogova, poslala da spasi Hydru, ali mocni Hercules je stao na raka i zgnjecio ga. Kako bi nagradila raka za njegov herojski pokusaj, nazvala je jedno sazvezdje njegovim imenom.

Legenda kazuje da je Heraklo (Herkul) dobio nalog od mikenskog kralja Euristeja, da ubije strasnu Hidru koja je zivela u Argolidi. Tu u mocvarama pokraj grada Lerne, ubijala je stoku i ljude, i cinila mnoga zla.
Hidra je bila devetoglava zmija od kojih je osam glava bilo smrtnih, a samo deveta, ona u sredini, besmrtna. U borbu protiv Hidre, Heraklo je krenuo zajedno sa Jolajom. Plamenim strelama isterali su Hidru iz njene jazbine, a onda je Heraklo poceo udarati motkom. Ali, kad god bi joj neku glavu otkinuo, na tom mestu bi odmah izrasle druge dve.
Medjutim, Jolaj je ipak uspevao da u pojedinim trenucima prodje uzarenim ugarcima preko Hidrinog vrata (onog sa koga je bila otkinuta glava) i tako da joj uskrati mogucnost da stvori nove glave. Kada je vec bilo jasno da ce Heraklo pobediti, Hidri je priskocila u pomoc Zeusova zena (i sestra) boginja Hera. Ona nije volela Herakla i Hidri je poslala u pomoc jednog velikog raka sa oklopom, koji ga je ranio u nogu. Ali, Heraklo je i njega brzo savladao.
Najzad, Heraklo pobedio i poslednju - devetu Hidrinu glavu, a zatim je zakopao pored puta stavivsi na nju tezak kamen. U Hidrinu krv, je zatim umocio svoje strele, koje su kasnije njegovim neprijateljima nanosile smrtonosne povrede.
A Hera, je u znak zahvalnosti postavila tog raka na nebo i podarila mu sazvezdje, koje je i danas poznato pod tim imenom.

Lav (Leo) 23.07. - 22/23.08.

Ovo veliko sazvezdje, krasi snaga i hrabrost lava.

Sazvezdje Lava , po mitologiji je nastalo zahvaljujuci svadji vrhovnog boga Zeusa i njegove zene Here. Naime, poznato je da je Zeus sa svojom ljubavnicom, tirintskom kraljicom Alkmenom imao sina Herakla, koji je imao status polu-boga i divovsku snagu, kao niti jedan covek do tada! U ta vremena harao je sumama oko grada Nemeja, u Argolidi, ogroman lav, koga nije bilo moguce raniti ili ubiti bilo kojim oruzjem izradjenim ljudskom rukom.
Znajuci za to, Hera, nadajuci se da ce lav ubiti Herakla, mudro je nagovorila mikenskog kralja da ga posalje u boj protiv te nepobedive nemani. Heraklo je kada se sreo sa lavom na njega potrosio sve svoje strele, ali uzalud, te je zatim uzeo i svoj ogroman malj, ipak samo je uspeo da ga slomi o zivotinju. Videvsi da je razoruzan i nemocan, on odluci da ga napadne golim rukama - svojim vlastitim snagama, jer to ne moze ni jednim oruzjem. On se zatvorio u kavez sa lavom i upustio se u borbu, prsa u prsa. Uhvativsi ga svojim snaznim rukama, Heraklo mu je kolenom pritisnuo grudi i tako ga je zadavio. A Hera, videvsi da joj zavera nije uspela i u zelji da napakosti Zeusu, podigla je nemejskog lava na nebo kao sazvezdje, koje i danas nosi to ime.

Devica (Virgo) 23/24.08. - 22.09.

Devica je tradicionalno predstavljana kao devojka, koja u ruci drzi klas zita, kao simbol bogate zetve.

Po Grckoj mitologiji Devica je personifikacija Demetre, boginje plodnosti, zemlje i zemljoradnje, koja je sa vrhovnim bogom Zeusom imala vanbracnu kci Persefonu.
Jednog dana Zeus je odlucio da kcer uda za svog brata, boga podzemnog sveta - Hada. Persefona se opirala toj ideji, ali Had je uz pomoc Gee, boginje Zemlje, smislio lukavstvo i stvorio je cvet neverovatne ljepote i izuzetnog mirisa! Kada je Persefona pomirisala taj cvet, zemlja ispod nje se otvorila i ona je propala pravo u sam Had. Iza nje je ostao samo ocajni krik, koji je cula njena majka Demetra. U ocaju trazeci svoju kcerku, Demetra je saznala da se ona nalazi u podzemnom svetu iz kojeg joj vise nema povratka. Od besa i velike zalosti, Demetra je napustila Olimp i zatvorila se u svoj hram, zapustila je brigu o zemljoradnji i uskoro je na Zemlji zavladala velika glad kao i problemi medju bogovima. Kada je Zeus saznao za Demetrinu osvetu naredio joj da odmah obnovi zemljoradnju, ali ona mu se suprotstavila sa zahtevom da joj vrati kcerku. Njenoj molbi Zeus nije mogao da udovolji, a da ne uvredi boga Hada i da ne narusi poredak podzemnog sveta. Konacno su se svo troje dogovorili, da Persefona dve trecine vremena provodi na Zemlji sa majkom, a jednu trecinu vremena kod muza. Taj period Persefoninog boravka u podzemnom svetu, poznat je na Zemlji kao zima (kada Demetra zemlji oduzima plodnost).

Vaga (Libra) 23.09. - 22.10.

Vaga je simbol ravnoteze. Ovo sazvezdje pojavljuje se u vreme jesenjeg ekvinocija, kada su dani i noci jednako dugi.

U svim tradicijama, Vaga se nalazi izmedju ruku bogova Pravde i Poslednjeg Suda. U starom Egiptu, Oziris meri duse umrlih, kao i sveti Arhandjeo duse hriscana, ili andjeo Rasni duse Persijanaca. U Grckoj, Vaga ponekad predstavlja i Hermesov amblem (koji mrtve uvodi u Pakao), iako najcesce predstavlja amblem boginje Pravde - Temide.
Temida, Uranova kci Neba i Zemlje, skoro stalno je bila prisutna pored Zeusa kome je bila privrzena. Ona je odrzavala red, trudeci se da nametne vlast uzvisenog razuma i mere, karakteristike buducih podanika Vage, stiteci pravedne, a kaznjavajuci zle.
Prema legendi, vrhovni bog Zeus imao je sa boginjom Pravde i opsteg poretka - Temidom, tri kceri: Eunomiju, Irenu i Diku. Dika (cije ime znaci Pravedna) je imala zadatak, da sa simbolima svoje majke (vagom i zavezanim ocima) obilazi celu zemlju i da nadgleda sprovodjenje zakona. O postupcima ljudi je morla redovno da obavestava Zeusa, koji bi potom odmeravao kazne.
Kasnije, Zeus je na nebo postavio Vagu - simbole Temide i njene kceri Dike , kako bi je svi ljudi videli i da bi stalno vodili brigu o redu, poretku i pravdi.

Skorpion (Scorpio) 23.10. - 21.11.

U mitologiji Scorpius je bio cuveni skorpion, koji je napao i usmrtio lovca Oriona.

Grcko-latinska tradicija govori o cuvenoj legendi, to je poznati mit o Orionu - strastvenom lovcu, koga je napao i ujeo ogromni i otrovni skorpion koga je poslala Artemida (ili Dijana).
Po jednoj verziji kazuje se da je Jupiter, zajedno sa Merkurom i Neptunom, jednog dana zatrazio utociste u domu seljaka po imenu Hirieus. Ovaj udovac nije imao decu, a pre smrti svoje zene vec se zakleo da se vise nikada nece zeniti. Dirnut i pocascen posetom bozanskih gostiju, on im pokloni jedino june koje je imao.
Odusevljeni njegovom dobrotom bogovi su ga upitali sta bi zelio, a on im se poverio da bi neizmerno voleo da ima jedno dete, ali bez ljubavi sa zenom. I tako, u toku devet meseci juneca koza se pretvorila u dete. Hirieus je nazva - Orion. Vremenom, Orion je izrastao u lepog mladica atletu, ali sa malo pameti, emocije su mu bile nedovoljno razvijene, preostre i krute.
Druga verzija govori, da je Orion bio sin cuvenog Posejdona (bog mora) i njegove ljubavice Eurijale.

Jednom, dok se nalazio u lovu, Orion se iznenada sreo sa lepom boginjom Artemidom (takodje, i ona je bila cuveni lovac), pozeleo je za svoju ljubavnicu i naivno je poverovao u laku pobjedu. Ali, boginja ne dopusti da mu se tako lako preda. Razljucena i uvrijedjena njegovom brutalnoscu, bezeci pred Orionom, Artemida je tako stigla do jedne livade i da bi se zauvek zastitila i odbacila Oriona, pronasla je jednu malu i cudnu zivotinjicu sa otrovnom bodljom. Tu zivotinjicu je odmah poslala na Oriona, koga je ona ujela i on je izdahno.
Ali, Artemida je ubrzo zazalila zbog Orionove smrti, te zamoli Jupitera da ga podigne na nebo, da nastavi sa lovom pod bledim zracima boginje lova Dijane - Artemide, tako da je on postao najsjajnija zvezda, tj. sazvezdje skorpiona.
Druga verzija govori, da su ga bogovi zbog njegove ljubavi prema zvezdama (odnosno silne ljubavi prema Plejadama) preneli na nebo, da medju njima svetli kao jedno od najsjajnijih sazvezdja.

Strelac (Sagittarius) 22.11. - 20/21.12.

Sazvezdje Strelca predstavlja Chiron, poznat je kao cuveni Kentaur (polu covek - polu konj). Legenda kazuje, da je on svoju strelu uperio u Scorpia kako bi osvetio Orionovu smrt.

On predstavlja najpoznatijeg Kentaura - Hirona, bio je pola covek, a pola konj. Hiron je bio sin cuvenog boga Krona (otac Zevsov) i boginje Filire. On je bio i najmudriji od svih Kentaura, predstavljao je simbol svog ljudskog znanja i bio je vrstan lovac. Smatra se da su njegovi ucenici bili najpoznatiji heroji stare Grcke: Odisej, Tezej, Kastor, Poluks, Nestor.
Jednoga dana, Heraklo je progoneci Kentaure zbog neke uvrede, naisao i na Hirona iza koga su se svi u strahu sklonili. Ne zeleci, pogodio ga je otrovnom strelom (ciji je vrh umocio u Hidrinu krv) u nogu, ali kako on buduci da je bio besmrtan, nije mogao umreti, nastavio je ziveti u strasnim mukama.
Trazeci lek za svog prijatelja, Heraklo je naisao na okovanog Prometeja (titana koji je stvorio prve ljude na Zemlji), kome je za kaznu orao kljucao jetru. Prometej, takodje kao besmrtnik nije mogao umreti, ali nije mogao ni biti oslobodjen sa kavkaske stene sve dok mu se ne pronadje odgovarajuca zamena.
Zato je Heraklo smislio mudar plan, otrovnom strelom je ubio orla i oslobodio Prometeja, a na njegovo mesto se dobrovoljno postavio Hirona - koji je ubuduce trebao da ispasta za ljudske grehove Prometeju, Heraklo je iskovao prsten u koji je stavio kamencic od stene za koju je bio okovan i njega mu je stavio na prstenjak desne ruke. Tako je Prometej, zahvaljujuci Heraklovoj dovitljivosti, i dalje bio »okovan«, ali vise nije bio u ropskom polozaju i mogao je ponovo da pomaze ljudima.
Na Hirona se ubrzo sazalio i Zeus, tako sto ga je podigao na nebo i tu ga je postavio, kao simbol najboljeg strelca i vrsnog lovca.

Jarac (Capricorn) 21/22.12. - 19/20.01.

U mnogim kulturama Jarac je u svom oblicju imao glavu jarca, a rep ribe. Jarac, kao strucnjak u uspinjanju, predstavlja dizanje sunca sa najnize pozicije na nebu. Nakon 22. decembra, najkraceg dana, sunce je svakim danom sve duze na horizontu.

Jarac se u mitologiji vezuje za Boga Ea, zastitnika vode i razuma. Po Grckoj mitologiji, predstavlja kozu Amalteju. Ona je svojim mlekom odhranila Zeusa dok je bio beba, tako da je on u znak zahvalnosti postavio na nebo.
Predanje govori da pre nego sto je stvorio svet bog Uran je znao za prorocanstvo, odnosno da ce ga sin zbaciti s vlasti i zato je svako svoje novorodjeno dete bacao u mracni ponor Tartar.
Gea, Uranova zena, odlucila je da prekine tu njegovu surovost, te je uz njenu pomoc najmladji sin Kronos porazio oca, a svoju bracu je oslobodio iz Tartara. Nakon sto je preuzeo vlast, Kronos se ozenio svojom sestrom Rejom i sa njom je dobio kceri: Hestiju, Demetru i Heru i sinove Hada i Posejdona. Ali, kako je i za njega vazilo isto prorocanstvo da ce ga sa vlasti zbaciti sin, on ih je sve redom gutao.
Kada je Reja osetila da je ponovo u drugom stanju, odlucila je da to sakrije od opakog Kronosa. Tajno je otisla na Krit, da bi svog sina Zeusa sakrila u jednu pecinu i poverila ga je kozi Amalteji na cuvanje. A Kronosa je zavarla, tako sto mu dala da proguta kamen umotan u pelene.
Amalteja je imala jedan rog iz koga su tekli nektar i ambrozija, tako da je iz tog roga pio i hranio se mali Zeus. Kada je dovoljno odrastao i ojacao Zeus je otisao na Olimp i pobedio oca Kronosa, zatim ga je naterao da povrati svu njegovu bracu i sestre. Sa njima je podelio vlast, a za sebe je zadrzao najvisi polozaj. Ozenio se sestrom Herom, sa kojom je imao neprekidne sukobe zbog svojih mnogobrojnih ljubavnica. Sa jednom od ljubavnica imao je i sina Dardana, koji je bio daleki predak trojanskog kralja Prijama. Inace, propast Troje umnogome je doprinijela bas ljubomorna Hera.
Vodolija (Aquarius) 20/21.01. - 18/19.02.

Vavilonci su verovali, da ovo sazvezdje predstavlja starca koji pretace vodu (saznanje, mudrost) iz vrca zivota. Grci su u ovom sazvezdju prepoznali Ganymeda, poznat po tome sto je bio cuveni nosac vode bogovima.

Legende obicno kazuju, da su u davna vremena ljudi ziveli mirno i bez vecih problema. Ali kako je vreme prolazilo, zlo je sve vise zahvatalo ljude. Poceli su da medjusobno ratuju, da varaju jedni druge i da se ubijaju.
Vremenom glasovi o ljudskim zlodelima su dopirali i do Zeusa, te on sidje na zemlju da se i sam uveri u istinitost tih prica. Prerusio se i obukao u odelo prosjaka, tako je dosao je do dvora kralja Likaona i zatrazio prenociste. On ga je prvo odbio, ali kad mu rekose da je to sam Zeus, Likaon je resio da mu se naruga. Naredio je se ubije i skuva jedan rob (neke legende kazu da je to bio njegov sin) i da se posluzi Zeusu za jelo. Zeus je razumljivo shvatio sta mu to Likaon nudi, razbesneo se i pretvorio ga u vukodlaka. Onda se vratio na Olimp i pustio je na zemlju strasan pljusak, kojim je sve zivo potopio.
Spasio se samo Prometejev sin, Deukalion sa zenom Pirom (kcerkom Pandore i Epimeteja, Prometejevog brata). On je brodom doplovio do brda Parnasa i tu su pred razvaljenim zrtvenikom boginje Temide, poceli da mole Zeusa da obnovi ljudski rod. On im je uslisio molbu i tako su ljudi ponovo nastanili nasu planetu.
Ova legenda je kanija posluzila, kao osnova za pricu o pravednom Noi i potopu koji je zadesio Zemlju i sav ljudski rod.

Ribe (Pisces) 19.02. - 20.03.

Ribe predstavljaju Veneru, cuvenu Rimsku boginju ljubavi i lepote i njenog sina Kupidona. Da bi pobegli od strasnog cudovista, oni su se pretvorili u ribe i skocili u reku.

Grcka legenda kazuje, da svakog jutra sa pojavom boga Heliosa (boga Sunca) iz morskih dubina se pojavljuje 50 Nereida, to su kceri morskog kralja Nereja. Jedna od njih, Galateja, ugledala je jednog dana lepotana Akida, tako da se izmedju njih istog trena rodila i velika ljubav.
Medjutim, u Galateju se zaljubio i jednooki kiklop Polifem, sin boga mora Posejdona. Nakon Galatejinog odbijanja, Polifem se silno razljutio i poslao je na njih krdo konja. Od njihovog topota zemlja se strasno tresla, a more se silno uzburkalo tako da su se dizali ogromni talasi, visoki kao najvise planine.
Prestravljeni, Galateja i Akid su se bacili u more i pretvorili u ribe, zatim su krenuli da u njegovim dubinama za sebe pronadju zastitu. Da se ne bi medjusobno izgubili, povezali su se dugom, plavom trakom. Videvsi njihovu neizmernu ljubav, bogovi su se sazalili i podigli su ih na nebo, i tako je od njih postalo sazvezdje Riba.


vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAÅ  IZBOR BUDE NAÅ E
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com