MISIJA HAJGENS
14. januara 2005. sonda Hajgens sletela je na Saturnov mesec Titan.
Evropska letelica "Huygens" (320 kg) mirovala je sve do Bozica prosle godine, kada ju je americka letelica, nakon zajednickog sedmogodisnjeg leta, postavila na put prema njenom odredistu - zagonetnom Titanu.
Nakon tronedeljnog puta po balistickoj putanji ("Huygens" nema motore!) 14. januara u jutarnjim satima, "timer" postavlja sondu u "stand by" mod. Minijaturizacija je na "Huygensu" projektirana tako da ce sonda nejakim odasiljacem prikupljene podatke slati prema americkom "Cassini-ju", koji ce ih prvo memorisati, a potom proslediti prema Zemlji.
Sonde su toliko udaljene od Zemlje, da iako radio-signali putuju brzinom od 300.000 km/sec, njima treba 67 minuta da dodju do osetljivih radio-teleskopa iz "Deep space network-a" smestenih duz Zemlje, odakle se podaci internetom prebacuju u kontrolni centar misije (ESOC), smesten u Darmstadtu, u Nemackoj.
Nesto posle 11 sati po nasem vremenu Huygens je poceo slati podatke prema "Cassini-ju", naucnici su bili odusevljeni.Na visini 120 km od povrsine, "Huygens" odbacuje veliki padobran i otvara novi, precnika 3 m. Propadajuci kroz atmosferu, instrumenti na sondi belezili su sve parametre, a onda, na visini od 40-tak kilometara iznad tla, kamere zapocinju beleziti prve konkretne geografske oblike, radi se o iznenadjujucim oblicima poput mora i otoka, isaranih mnogobrojnim kanjonima, dokazujuci kako je Titan jedan nepoznat i dinamican svet, koji sa pravom zaokuplja paznju naucnika.
Desetak minuta kasnije od predvidjenog, oko 13:45 sati po nasem "horizontu dogadjanja", zbog gusce atmosfere, "Huygens" brzinom od 5 m/sec "tvrdo" slece na Titan, svi instrumenti i dalje rade, a kamere prenose gotovo neverovatne slike, okruglih geoloskih struktura neposredno do letelice, sa vidljivim tragovima erozije i Sonda javlja kako je njena unutrasnja temperatura "podnosljivih" -25C, iako je spolja na tvrdoj povrsini 200C!"Huygens" je na visini od oko 8 km iznad povrsine napravio prvu 360 panoramu Titana, na kojoj se vide razni kanjoni i gorje, tamna materija verovatno predstavlja "tecnu materiju", nepoznatog sastava. Fotografije snimljene nakon sletanja pokazuju primere poput krajolika na Marsu ili Mesecu, sto iznenadjuje naucnike.
Sada naucnicima slijedi obrada i exploatacija pristiglih podataka.
15.01.2005.
HAJGENS MISIJA


Informacije koje objavljujemo ne moraju biti zvanicne, ali su potvrdjene iz vise izvora. Vremena i dogadjaji mogu da variraju u zavisnosti od dalje i preciznije obrade podataka.
Misija Hajgens proglasena je potpunim naucnim uspehom!CET - Centralno-evropsko (srednje-evropsko) vreme

15. januar 2005.

17:09 CET
Javljeno je, da je na Titanu otkrivena voda.

16:55 CET
Zvuci sa Titana!
Mikrofon na Hajgensu uspesno je snimio okolne zvuke tokom prolaska sonde kroz atmosferu.14. jaunuar 2005.

14:53 CET
HAJGENS JE SLETEO IZMEDJU 13:45 I 13:46 (NASE VREME) I NASTAVLJA DA SALJE PODATKE SA POVRSINE TITANA!

12:35 CET
Green Bank Telescope (USA) uhvatio je slab signal oko 11:20 po nasem vremenu neposredno po odvajanju velikog padobrana. Ovo je tonski signal (carrier) i ne sadrzi naucne podatke, ali je dokaz da je Hajgens ziv.

Izvor:
www.astronomija.co.yu


vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAŠ IZBOR BUDE NAŠE
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com