Otkrica
Saznanja o Velikom prasku


Saznanja o Big Bengu -- Velikom prasku


U javnosti vlada pogresno uverenje o nastanku Svemira; sirenju vasione; gde se nalazi centar i kraj Svemira; kako se dogodio Veliki prasak -- Big Beng.

Prepostavlja se da je Big Beng bio eksplozija koja se desila u praznom prostoru i da su u toj eksploziji proizvedene sve zvezde i galaksije. Medjutim, to je pogresno uverenje.

Naime, prostor i vreme su stvoreni u Big Bengu zajedno sa svom materijom koja postoji u univerzumu. Znaci, prazan prostor se siri. A galaksije se nalaze u prostoru; buduci da se prostor izmedju njih siri na takav nacin, one se krecu odvojeno jedna od drugih.

Dakle, na samom pocetku Big Benga obrazovali su se prostor i vreme, a prostor (na pocetku je imao neizmernu velicinu) je odmah poceo i da se siri.

Prvobitno, materija je bila vrela i vrlo gusta i potpuno je ispunjavala prostor. Kako se prostor sirio, njena gustina se smanjivala i ona se hladila da bi se konacno formirao Univerzum kakvog vidimo danas.

Znaci, nema centra sirenja Svemira jer prostor se jednostavno siri u svim njegovim tackama. Osmatraci iz bilo koje galaksije vide vecinu drugih galaksija u Svemiru kako se udaljavaju od njih. Nema ni centra Univerzuma, jer Univerzum nema granice.

Pretpostavke na osnovu dve poznate teorije su:

Ako svemir ima konacnu velicinu, tada je on slican povrsini sfere i ako putujemo dovoljno dugo pravom linijom u takvom svemiru mi se konacno vracamo na pocetnu tacku -- odakle smo krenuli.

Druga mogucnost je da Univerzum ima neogranicenu velicinu. Jednostavno, u tom slucaju mi bismo putovali zauvek; nikada ne bismo stali.

U konacnom Svemiru, intergalakticki svemirski brod koji putuje milijarde svetlosnih godina u pravoj liniji konacno zavrsava put na mestu odakle je krenuo.

Nema granica brzini kojom prostor moze da se siri. Jer, on moze da se siri mnogo brze od brzine svetlosti. Zakon da nista ne moze da putuje brze od brzine svetlosti vazi samo za objekte u svemiru, jer on se ne odnosi i na sam prostor.

Ilustrovacemo jednim primerom -- kao kugle koje leze na gumenoj prostirci, tako i galaksije leze u prostoru. Ako rastegnemo prostirku, kugle se odvojeno krecu.

Kugle na prostirci se ne sire, vec samo se prostirka siri. Slicno tome, galaksije i grupe galaksija se ne sire jer su sve povezane gravitacijom, ali Svemir se siri. Takodje, atomi i molekuli se ne sire posto njih zajedno drze jake sile.

Zakljucak:

1. Prostor i vreme su stvoreni Velikim praskom -- Big Bengom.

2. Na pocetku Univerzuma prostor je bio potpuno ispunjen materijom.

3. Prostor se siri.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com