Josif Visarionovič Staljin

Datum rođenja : 18. decembar 1878.

Gori, Georgia (Caucasus), 41n58, 44e07

 

 

          

 

 

 

Josif Visarionovič Staljin (pravo prezime Džugašvili) (Gori, 18. decembra 1878. – Moskva, 5. marta 1953.), sovjetski političar i državnik. S titulom generalnog sekretara komunističke partije vladao Sovjetskim Savezom oko 25 godina.

 

Tokom tog razdoblja ovaj beskrupulozni, ali efikasni organizator, vodeći se vlastitim konceptom stvaranja socijalizma u jednoj zemlji i provodeći industrijalizaciju i kolektivizaciju, pretvara poljoprivrednu državu u industrijsku supersilu. Ova državna transformacija se provodi zajedno s zatvaranjem milona ljudi u gulage, a na svom samom početku je proizvela i katastrofalnu glad poznatu pod imenom Holodomor (1932. – 1933.) od koje će preminuti oko 4,000.000 ljudi. Potom će u događaju poznatom pod imenom Velika čistka (1936. – 1939.) strijeljati veliki broj svojih bivših i potencijalnih budućih političkih protivnika i stotine hiljada drugih osoba čime de facto preuzima svu vlast u državi. Ubrzo potom 1939. godine sudeluje u potpisivanju pakta Ribbentrop-Molotov s Trećim Rajhom čime odgađa uazak SSSR-a u rat i istovremeno vraća državu na evropske granice iz doba Ruskog Carstva.

 

Nakon napada Trećeg Rajha na SSSR 1941. godine Staljin predvodi svoju državu do pobede 1945. godine koju dočekuje na vrhuncu moći, ali istovremeno i kao iscrpljena osoba drastično pogoršanog zdravstvenog stanja. U poratnom razdoblju SSSR postaje jedna od dve priznate supersile s komunističkim tampon državama između sebe i kapitalističkog sveta. Tokom poratne obnove dolazi do početka Hladnog rata i izbijanja Korejskog rata kojem se on na početku nije niti protivio, a niti ga podržavao. Staljin umire 5. 3. 1953. kada izbija do tada prikrivena borba za njegovog naslednika iz koje kao pobednik izlazi Nikita Hruščov koji 1956. godine osuđuje svog prethodnika. Više od 60 godina nakon smrti Staljin ostaje vrlo kontroverzna osoba. Deo Rusa uopšte nema definisan stav o njemu, drugi deo ga smatra velikim menadžerom i modernizatorom što se od 2008. godine uči u ruskim školama ili ako ništa drugo pobednikom u ratu, a treći i po broju najmanji deo stanovništva smatra ga masovnim ubicom